Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Coronavaccintvång för vårdpersonal utreds – juridikexpert stöder tanken

Från 2021
Uppdaterad 02.11.2021 08:52.
En sjukskötare håller i en dos med coronavaccin samt en spruta. Hon har munskydd på sig.
Bildtext Coronavaccin kan bli obligatoriska för dem som arbetar inom vården.
Bild: AFP / Lehtikuva

Social- och hälsovårdsministeriet utreder om det är möjligt att göra coronavaccin obligatoriska för dem som jobbar inom vården. Tanken får stöd av professor emerita i straffrätt Terttu Utriainen.

Man kan i praktiken gå två olika vägar om man vill göra coronavaccineringen obligatorisk bland vårdpersonalen.

Ett sätt är att lägga till coronavaccinet på listan över vaccin som de inom vården är tvungna att ta. Den listan finns inskriven i smittskyddslagen.

En annan väg att gå är att utvidga användningen av covidintyget till de arbetsplatser där man tar hand om gamla och sjuka.

Båda sätten är komplicerade, sa kanslichefen vid Social- och hälsovårdsministeriet Kirsi Varhila i måndagskvällens A-studio i Yles TV1.

– Vi jobbar med utredningar kring detta hela tiden, men jag måste samtidigt konstatera att det rör sig om svåra frågor. Det handlar om inskränkningar i individens självbestämmanderätt och rätt att fatta beslut om sin egen hälsa, sa Varhila.

Juridikexperter: Kunde skrivas in i lagen

Yles Ykkösaamu intervjuade på tisdagsmorgonen två juridikexperter på temat.

De var enhälliga, det är möjligt att lägga till coronavaccinet på den lista över obligatoriska vaccin för vårdpersonalen som finns inskriven i smittskyddslagen.

Detta trots att det förstås handlar om en konflikt mellan individens rättigheter och skyldigheter.

– Det är sant att den aktuella paragrafen, paragraf 48 inte är jättetydligt formulerad, men huvudsbudskapet är klart. Man kan förutsätta att de som arbetar inom social- och hälsovården med utsatta människor tar vissa vaccin, sa professor emerita i straffrätt Terttu Utriainen.

Hon ansåg vidare att diskussionen kring rättigheter och skyldigheter förskjutits på ett underligt sätt under pandemin.

– Många yrkesgrupper har varit mycket högljudda när det handlar om deras rättigheter. Skyldigheterna har man däremot talat tystare om, sa Utriainen.

Fall för grundlagsutskottet

I många länder är det redan obligatoriskt för vårdpersonal att coronavaccinera sig, medan frågan alltjämt utreds hos oss.

Docenten i processrätt vid Helsingfors universitet, Markku Fredman förklarade det här med de olika systemen.

– Hos oss är det grundlagsutskottets sak att förhandsgranska lagars grundlagsenlighet, medan man i andra länder kan stifta en lag utan en sådan kontroll. I de systemen kommer kritiken och eventuella revideringar först efter att lagen trätt i kraft, sa Fredman.

Även han lutade mot att man kan lägga till coronavaccinet till listan över de för vårdanställda obligatoriska vaccin som definierats i lagen.

Båda experterna ansåg att olika tuffare och mer tvångsbetonade metoder kan bli aktuella om coronaläget i Finland förvärras.

Tar tid

På sistone har det höjts röster för ett vaccintvång bland vårdpersonalen. Bland annat har coronakoordineringsgruppen i huvudstadsregionen krävt det här, enligt den har ovaccinerade vårdare spridit viruset på vårdhem.

Också Institutet för hälsa och välfärd har liknade önskemål, det föreslog nyligen att man börjar använda sig av covidintyget inom vården.

Vårdfacken har varit mindre entusiastiska. Men social- och hälsovårdsfacket Tehy meddelade på måndagen att man förhåller sig positivt till att utreda om coronavaccinet kunde skrivas in i smittskyddslagen, som ett av de obligatoriska vaccinerna.

Enligt Tehy vore det vettigt i den här situationen.

Oberoende av vad myndigheterna kommer fram till, så dröjer beslutet. Enligt Kirsi Varhila är slutsatser från de pågående utredningarna att vänta först nästa år.

Källa: Yle Uutiset, Ykkösaamu