Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo Akademis tillfälliga rektor Mikael Lindfelt: "Att säga upp en rektor är en väldigt dramatisk åtgärd, som uppfyller alla tecken på en kris"

Från 2021
Uppdaterad 02.11.2021 13:41.
Man, Mikael Lindfelt vid Åbo Akademi, står framför kameran i mörkblå satinkostym.
Bildtext Arkivbild. Mikael Lindfelt säger att uppsägningen av rektorn är ett misslyckande för Åbo Akademi.
Bild: Arash Matin

Efter att rektor Moira von Wright sades upp av Åbo Akademis styrelse i går, är det nu prorektor Mikael Lindfelt som tillfälligt tar över rektorsuppgifterna. Lindfelt säger att uppsägningen av rektorn är ett misslyckande för Åbo Akademi, och att det nu krävs öppna samtal för att kunna gå vidare.

– Att säga upp en rektor är en väldigt dramatisk åtgärd, som uppfyller alla tecken på en kris, åtminstone en förtroendekris, säger Lindfeldt till Yle Åboland.

Enligt Lindfelt kommer de viktigaste uppgifterna för honom den närmaste tiden vara att ta itu med brådskande ärenden som finns på rektorns schema, och koordinera om så att det mest akuta blir gjort.

– Det här är en verksamhet som inte slutar när en sådan här sak sker. Det är beslut som ska fattas och saker som måste göras. Det absolut viktigaste är ändå att stanna upp och lyssna på och försöka förstå kritiken, och samtala med olika parter som värnar om Åbo Akademi.

Lindfelt kan inte i det här skedet säga om förtroendekrisen vid Åbo Akademi har skadat universitetets anseende, men han säger att det här självklart inte är en positiv nyhet.

Det här ett misslyckande, och inget vi kan gå omkring och vara glada över.

Enligt Lindfelt måste man nu fortsätta arbeta med att förbättra kommunikationen vid Åbo Akademi.

– Vi har redan börjat ta fram nya planer under Moira von Wrights tid för att bli bättre på kommunikation. Vi kan inte bara tänka på att snabbt fixa någonting, vi måste tänka efter.

– Vi måste arbeta med att förstå varandra, och inte bara jobba på information och kommunikation utan också kulturen kring kommunikation. Det finns inga enkla trick.

"Det här är en sorglig dag – nu behöver vi bearbeta den här sorgen"

Lindfelt vill inte själv ta ställning till om beslutet att säga upp rektorn var felaktigt eller inte.

– Det är styrelsen som har tolkat organisationens signaler på det här sättet, och som har tolkat det här som en förtroendekris. Jag måste bara göra mitt bästa för att bära det här projektet vidare under den tiden som styrelsen har gett mig det här uppdraget.

Enligt Lindfelt är det viktigt att Åbo Akademi nu får arbetsro för att försöka gå vidare och lösa situationen på bästa möjliga sätt.

– Det här är en sorglig dag, en sorglig stund. Jag tror att många känner en slags sorg över det här misslyckandet som vi har tvingats gå igenom. Nu behöver alla parter lugna ner sig och bearbeta den här sorgen.

På måndagen återgick Åbo Akademi till närstudier igen, och Lindfelt anser att det nu är viktigt att så snabbt som möjligt kunna återgå till det normala vid Akademin.

– Vi behöver samtala, vi behöver öppna kanaler där vi kan samtala, och för studenterna är det viktigt att vi nu kan återskapa vardagen igen när vi har återvänt till campus. Vi måste kunna leva organisationens vanliga vardag utan att det är spänt någonstans. Nu försöker vi lugna ner situationen, ta nya tag och samtala med varandra. Endast tillsammans kan vi utföra det här arbetet nu.

Mikael Lindfeldt tar tillfälligt över rektorsuppgifterna vid Åbo Akademi

7:40

Diskussion om artikeln