Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Knapp bortaseger för Cleveland Cavaliers – rekordpoäng för Lauri Markkanen som prisade sin lagkamrat: "Han är ganska så effektiv med bollen"

Från 2021
Lauri Markkanen i vinröd spelblus hänger kvar i korgen efter en dunk.
Bildtext Lauri Markkanen var på ypperligt spelhumör mot Charlotte Hornets (arkivbild).
Bild: Lehtikuva

Lauri Markkanen gjorde sin åttonde match för sin nya klubb Cleveland Cavaliers i basketligan NBA. Cleveland vann över hemmalaget Charlotte Hornets med 113–110 och Markkanen satte sin högsta poängmängd i höst.

Lauri Markkanen var Clevelands näst bästa poängplockare med 21 poäng – en poängsumma som är finländarens bästa den här hösten.

Men ingalunda Markkanens alla tiders bästa, ja, de facto ganska långt ifrån. Under sina fem säsonger i NBA har han hela 41 gånger stått för ännu mera poäng. 14 gånger har hans poängsaldo varit tvåsiffrigt och börjat med en trea.

Hans två bästa matcher, åtminstone poängmässigt, inföll i februari och i oktober 2019 då han mäktade med hela 35 poäng i vardera matchen.

I nattens bortamatch mot Charlotte Hornets var det poängmässigt jämnt i Cleveland-lägret.

Bäst i 113–110-segern var Jarrett Allen med 24 poäng, följd av Markkanen med 21 poäng. Collin Sexton var trea med 17 poäng före Darius Garland med 16, Evan Mobley med 15 och Cedi Osman med 13 poäng.

Utöver sina 21 poäng tog Markkanen åtta returer, vilket var tredje mest i Cavaliers. Bäst i den kategorin? Allen igen, med hela 16 returer. Mobley var den enda i Clevelands trupp som spelade över 40 minuter – Markkanen spelade fjärde mest i laget, 35:03 minuter.

På presskonferensen efter matchen passade Markkanen på att prisa sin lagkamrat Jarrett Allen:

– Vad kan man säga; vi vinner inte utan honom. Han spelar stort i defensiven, vinner returer, är stark i offensiven och ganska så effektiv med bollen.

– Han gjorde en fantastisk match och jag är glad för hans del. Han spelar en central roll i vårt lag, vi kommer att behöva honom i laget varje match, säger Markkanen.

I Charlotte Hornets var LaMelo Ball effektivast med 30 poäng före Terry Rozier med 23, P. J. Washington med 18, Miles Bridges med 13 och Cody Martin med tio poäng.

Trots att Markkanen gjorde en stark match kunde precisionen vid trepoängsskotten vara högre. Av sina åtta trepoängsskott lyckades han bara två gånger, det ena syns på Twitter-videon nedan.

Cleveland ligger på tionde plats i den östliga konferensen med fyra segrar och fyra förluster. Chicago Bulls är etta i öst med sex segrar och en förlust.

Diskussion om artikeln