Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Varken rätt eller rättvist" – ÅA:s uppsagda rektor Moira von Wright är inte nöjd med beslutet

Från 2021
Uppdaterad 02.11.2021 13:39.
von Wright tittar in i kameran.
Bildtext Åbo Akademis uppsagda rektor Moira von Wright säger att diskussionen om hennes ledarskap förts i en väldigt negativ ton och utan att hon blivit hörd.
Bild: Ida-Maria Sola/Yle

I går kom beslutet om att Åbo Akademis styrelse säger upp universitetets rektor Moira von Wright.

Den orsak som uppgavs är att en förtroendekris uppstått, samt olika syn på ledarskapet. von Wright säger att hon egentligen inte vill kommentera uppsägningen.

Kom beslutet som en överraskning för dig?

– Vi har jobbat bra för att nå alla de mål som vi har satt upp och med tanke på att styrelsen sagt att de varit nöjda med det arbete jag har gjort, så kan man säga att det var en överraskning. 

– Men med tanke på hur jag blivit behandlad den senaste tiden både av delar av styrelsen och vissa delar av organisationen och av medierna så är beslutet inte så överraskande. 

Enligt von Wright har diskussionen om hennes ledarskap förts i en väldigt negativ ton, utan att hon hörts. 

– Det har varit många som uttalat sig om mig, men ingen har pratat med mig. Jag tycker att mycket av det som har skrivits varit personliga påhopp. 

Så du tycker inte att styrelsens beslut var rättvist? 

– Det var varken rätt eller rättvist. Men ett beslut är ett beslut. Det får de som tagit beslutet stå för. 

Du har fått kritik för att du inte haft ett tillräckligt öppet ledarskap och kommunikation. Hur skulle du själv beskriva ditt ledarskap?

– Om vi tittar på hur de såg ut när jag började och hur det ser ut nu, så finns det en enormt mycket större transparens och öppenhet nu vid Åbo Akademi. Det är lättare att hitta beslut, att följa med beslutsfattandet och att själv vara med och påverka.

– Men kommunikation är alltid en mycket omfattande fråga. Så när det gäller att informera om saker så har det inte fungerat speciellt bra vid Åbo Akademi, det kan jag hålla med om. Men jag har gjort många försök till att förbättra kommunikationen, speciellt nu under senaste veckorna då vi öppnat campuset igen. Så det är inte det som är problemet.

von Wright säger att hon trivts väldigt bra med att arbeta vid Åbo Akademi.

– Jag vill understryka att det finns många människor som gör ett väldigt fint arbete vid Åbo Akademi. Men så finns det också en liten grupp människor som inte är nöjda.

von Wright säger att hon inte vet om beslutet om uppsägningen går att överklaga och att hon därför inte vill uttala sig om saken.

Moira von Wright kommenterar uppsägningen

3:32