Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle och MTV samarbetar: Sänder fotbolls-VM 2022 tillsammans

Frankrikes landslag firar VM-guld 2018.
Bildtext Merparten av VM-matcherna 2022 sänds på Yles kanaler.

Yle sänder VM i fotboll 2022 i samarbete med MTV. Yle sänder 42 matcher och MTV 22 matcher från turneringen i Qatar. Öppningsmatchen och finalen sänds av Yle.

Alla matcher sänds på fria kanaler och de kan i efterhand ses på Yles och MTV:s plattformar. Också de matcher som MTV direktsänder kommer att finnas tillgängliga på Yle Arenan.

“Det är viktigt för oss på Yle att garantera att de största idrottsögonblicken finns fritt tillgängliga för alla finländare. Kampen om idrottens sändningsrättigheter har blivit hårdare. Genom nya samarbetsformer säkerställer vi att pengarna används ansvarsfullt och att vi hänger med i den allt tuffare konkurrensen. Vi ska leverera de största idrottsögonblicken så mångsidigt och högklassigt som möjligt”, säger Panu Pokkinen som är direktör för sport och evenemang på Yle.

Yle och MTV har redan tidigare kommit överens om att sända fotbolls-VM 2026 i samarbete. Yle gör också samarbete i andra sammanhang: de olympiska spelen sänds tillsammans med Discovery, medan VM i skidgrenar görs i samarbete med NENT.

”Det är fint att det samarbete vi kommit överens om kring VM 2026 utvidgas och att samarbetet mellan MTV och Yle inleds redan i samband med VM 2022. De finländska fotbollsfansen kommer att erbjudas en utmärkt helhet och MTV kommer att bidra till att höja VM-stämningen”, säger MTV:s vd Johannes Leppänen.

Svenskspråkiga referat på MTV?

Då Yle har haft ensamrätt att sända fotbolls-VM har samtliga matcher kommenterats på både finska och svenska. Det är tillsvidare oklart om det kommer att finnas svenskspråkiga referat i de matcher som MTV sänder från VM i Qatar.

– Vi har haft svenskspråkig kommentator under VM-turneringarna i ishockey. Det här samarbetet är ganska nytt så vi har inte ännu kommit in på produktionsdetaljer, säger MTV:s vd Johannes Leppänen till Yle Sporten.

– Det är för tidigt att säga något men samarbetet med KSF Media under ishockey-VM har fungerat jättebra och vi har också ett jättebra samarbete med Yle. Jag vågar inte lova något i dagsläget men vi utreder det absolut.

Yles fotbollssändningar är populära

Yle har sändningsrättigheterna till nästan samtliga stora fotbollsturneringar under 2020-talet. Yle sänder herrarnas EM-slutspel 2024 och 2028 samt VM-turneringarna 2022 och 2026. Också dam-EM 2022, damernas VM-kval och slutspel 2023 samt EM-kvalet 2025 sänds på Yles kanaler.

Yles sändningar från de senaste storturneringarna har varit populära. Sändningarna från herr-VM 2018 nådde 3,9 miljoner finländare. Sommarens EM-slutspel sågs av 3,8 miljoner finländare.