Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

I Pemar blir gamla kläder till nya textilier i ny anläggning – är den största av sitt slag i Nordeuropa

Från 2021
Uppdaterad 02.11.2021 20:10.
Anläggnign för avlagda textilier i Pemar.
Bildtext Produktionen görs i samarbete med Sydvästra Finlands Avfallsservice och företaget Rester. Vid ena produktionslinjen hanteras hushållens avlagda textilier och vid den andra företagens textilier.
Bild: Lassi Lähteenmäki / Yle

I dag invigdes en ny anläggning i Pemar som ska återvinna avlagda textilier till textilfibrer. Anläggningen är den största av sitt slag i Nordeuropa och är ett steg mot att göra Finland till föregångare inom textilåtervinning.

Det är frågan om en cirkulär ekonomisk anläggning, alltså en anläggning som återvinner avlagda textilier till textilfibrer.

Textilfibrerna kan nyttjas på flera olika sätt, bland annat kan man tillverka garn, olika fibertygsmaterial, isoleringar, akustikskivor och filterdukar samt kompositmaterial. Man söker hela tiden nya ändamål för fibrerna.

Anläggningens linjer kan hantera tio procent av Finlands årliga mängd textilavfall.

En motsvarande större anläggning planeras i Toppå i Åbo. Enligt planerna påbörjas byggandet av anläggningen i Åbo nästa år.

Produktionen av textilfibrer fungerar i ett samarbete mellan Syvästra Finlands avfallsservice och Rester. Syvästra Finlands avfallsservice hanterar hushållens avlagda textilier, medan Rester hanterar företagens avlagda textilier.

–  I och med att miljöfrågor aktualiseras och att regleringarna i EU stramas åt ligger det i producenternas intresse att i omfattande utsträckning övergå till användning av returmaterial. Detta har förberetts i åratal och det är fint att arbetet konkret kommer i gång, säger Resters verkställande direktör Outi Luukko.

Juha Heikkilä och Outi Luukko vid anläggningen för avlagda textilier i Pemar.
Bildtext I dag startade verksamheten vid den nya anläggningen. Till vänster Outi Luukko, vd för Rester och Jukka Heikkilä, vd för Sydvästra Finlands avfallsservice.
Bild: Lassi Lähteenmäki / Yle

Anläggningen är ett stort steg framåt inom textilbranschen och textilåtervinning, menar man vid Sydvästra Finlands avfallsservice.

– Det finns gränslösa möjligheter för fibrerna och vi bjuder in alla företag som är intresserade av fortsatt användning att bekanta sig med materialet och dess förädlingsmöjligheter, uppmuntrar Outi Luukko och Jukka Heikkilä.

Anläggning för avlagda textilier i Pemar. På bilden Jukka Heikkilä.
Bildtext Jukka Heikkilä, verkställande direktör för Syvästra Finlands avfallsservice.

Diskussion om artikeln