Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Diskrimineringsombudsmannen överväger att vidta åtgärder efter att Helsingfors universitet endast erbjöd jobb till personer med finskklingande namn

Från 2021
Person som håller på att gå igenom en glasdörr med texten Helsingfors universitet.
Bildtext Flera diskrimineringsfall vid Helsingfors universitet. Tidigare under hösten upprörde bilder där geografistuderande vid universitet upprätt som pjäser ur brädspelet Afrikas stjärna.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Diskrimineringsombudsmannen överväger att ta till åtgärder i fallet gällande förmedlandet av arbetsplatser vid teologiska fakulteten vid Helsingfors universitet, enligt information som nyhetsbyrån STT fått.

Ombudsmannen har tills vidare inte skickat en utredningsbegäran till fakulteten.

I oktober uppdagades det att fyra doktorander vid teologiska fakulteten blivit erbjudna jobb som timlärare i islamisk religion specifikt eftersom deras efternamn lät "finska".

Ärendet togs först upp på sociala medier där fakulteten krävdes på en förklaring. Teologiska fakulteten bad senare om ursäkt på Twitter.

– Vi kommer att kontakta alla studerande i islamisk teologi och vidarebefordra erbjudandet till dem. Processen med att skicka jobberbjudanden till studerande omprövas också för att undvika liknande situationer i framtiden, skrev fakulteten.

Enligt uppgifter som tidningen Helsingin Sanomat fått hade personen som ringt upp sökandena motiverat valen med att teologiska fakulteten inte ville ha en för "konfessionell" lärare i islam och att de därför valt ut sökanden med efternamn som lät finska.

Personen som tog hand om rekryteringen arbetade inte för Helsingfors universitets rekryteringsavdelning utan var en av teologiska fakultetens anställda.

Utreds tillsammans med jurister

Jämställdhetslagen förbjuder diskriminering på grund av bland annat etniskt ursprung. Antti Räsänen, dekanus vid teologiska fakulteten, sade tidigare till STT att man nu ser över ärendet tillsammans med hjälp av advokater.

STT frågade Räsänen förra veckan, hur advokaterna ställer sig i ärendet. Räsänen svarade, att utredningen inte är klar och att ärendet fortfarande utreds.

– Vi har hört de olika parterna och avbrutit alla anställningsförhandlingar som sker via fakulteten. Vi funderar över ifall liknande arbetserbjudanden i framtiden över huvudtaget borde ske.

Enligt honom utvärderas möjligheten att i fortsättningen förmedla arbetsplatser via studentföreningar eller karriärservice.