Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Attack mot militärsjukhus i Kabul – minst 25 döda och över 50 skadade – terrorrörelsen IS tog på sig attacken

Uppdaterad 02.11.2021 23:40.
Personer står runt en bår där en skadad person ligger.
Bildtext Skadade personer förs till ett annat sjukhus efter explosionen vid militärsjukhuset i Kabul.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Två explosioner har inträffat vid ett militärsjukhus i Afghanistans huvudstad Kabul. Åtminstone 25 personer har dödats och över 50 skadats, uppger en talesperson för talibanrörelsen. Islamiska statens regionala rörelse IS-K har tagit på sig attacken.

Dödssiffran väntas ännu stiga. En av explosionerna inträffade vid sjukhusets ingång, den andra en bit bort. Totalt finns det 400 bäddplatser på sjukhuset.

Talibanerna bekräftar explosionerna, som enligt dem är en självmordsattack. De bekräftar även att beväpnade män deltagit i attacken. Talibanska säkerhetsstyrkor uppges vara på plats vid sjukhuset.

– En självmordsbombare på motorcykel sprängde sig själv vid ingången, sa en anonym källa inom de talibanska myndigheterna. Källan bekräftar också att attacken nu är över och att alla fem gärningsmän har tagits till fånga eller dödats.

Ögonvittnen uppgav redan i ett tidigt skede att de hörde skottlossning.

– Jag är på sjukhuset. Jag hörde en kraftig explosion. Vi fick order om att ta oss till skyddsrum. Jag hör också skottlossning, det verkar som att de går från rum till rum, precis som när sjukhuset attackerades för första gången, beskriver en läkare läget vid militärsjukhuset Sardar Mohammad Daud Khan.

Samma sjukhus attackerades av IS-K för fyra år sedan

Islamiska statens regionala rörelse IS-K attackerade sjukhuset för fyra år sedan. Då dödades 30 personer i attacken där IS-krigare gick till attack maskerade som medicinsk personal.

På sistone har IS-K utfört fem dödliga attacker i Afghanistan, inklusive tisdagens attack mot sjukhuset.

En italiensk icke-statlig hjälporganistation som driver ett eget sjukhus i närheten uppger på Twitter att de tagit emot nio patienter som skadats i explosionen.

Källor: Reuters, AFP

Artikeln uppdaterades klockan 23.40 med att IS-K tagit på sig attacken.