Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

En smärtsamt rå berättelse om självmord – Nordiska rådets litteraturpris för första gången till en grönländsk författare

Från 2021
Uppdaterad 03.11.2021 01:42.
Niviaq Korneliussen tilldelas Nordiska rådets litteraturpris 2021.
Bildtext Nordiska rådets fem priser har delats ut i Köpenhamn.
Bild: Nordiska rådet//Magnus Fröderberg

Den grönländska författaren Niviaq Korneliussen blir historisk när Nordiska rådets litteraturpris för första gången går till en författare från Grönland. Finland blev utan priser när nordiska aktörer prisades på stor prisgala i Köpenhamn.

Ifjol sopade Finland prisbordet när Nordiska rådet delade ut sina pris och Monika Fagerholm kammade hem litteraturpriset för romanen Vem dödade bambi?, kompositören Sampo Haapamäki tilldelades musikpriset, och illustratören Jenny Lucander tog emot barn- och ungdomslitteraturpriset tillsammans med Jens Mattsson för bilderboken Vi är lajon!

I år blev Finland utan pris när Nordiska rådets fem priser -litteraturpriset, filmpriset, musikpriset, miljöpriset och barn- och ungdomslitteraturpriset – delades ut på en prisgala i Köpenhamn.

Varje pris är värt 300 000 danska kronor, cirka 40 000 euro.

Litteraturpriset till roman om självmord

Nordiska rådets litteraturpris är det äldsta av de fem priserna, ett pris som delats ut sedan år 1962.

Under prisets 59-åriga historia har priset aldrig tidigare gått till en författare från Grönland - men i år valde bedömningskommittén att prisa den grönländska författaren Niviaq Korneliussen för romanen Naasuliardarpi, eller Blomsterdalen som romanen heter i översättning till danska. Romanen finns tillsvidare inte översatt till svenska.

"Blomsterdalen" är en dal i Tasiilaq i östra Grönland. Här finns en förfallen kyrkogård med tusentals plastblommor i olika färger för att hedra minnet av alla som ligger begravna här – inte minst alla dem som dött för egen hand.

I sin roman tar Niviaq Korneliussen fasta på ett tabubelagt ämne, nämligen självmord som är ett stort samhällsproblem på Grönland. Grönland har världens högsta självmordsfrekvens med ett självmord per tusen invånare per år.

– När jag tidigare pratat om självmorden på Grönland har jag fått mycket negativt kastat på mig. Så det var jag förberedd på, men det skedde inte med boken. Jag har fått mycket uppbackning, så det är riktigt fint, säger en glad Korneliussen till Svenska Yle då hon tagit emot priset.

Den grönländska författaren Niviaq Korneliussen.
Bildtext Niviaq Korneliussen är den första författaren från Grönland som tilldelats Nordiska rådets litteraturpris.
Bild: Angu Motzfeldt

Niviaq Korneliussen mottar priset för "ett verk som är en vacker, men också smärtsamt rå berättelse", som det heter i prismotiveringen. 

I romanen Blomsterdalen får vi följa en ung kvinna och hennes kamp för att godkänna och acceptera sig själv. Men under berättelsens gång glider hon allt längre in i ett tilltagande mörker.

Niviaq Korneliussen har varit nominerad till Nordiska rådets litteraturpris en gång tidigare, med debutromanen Homo Sapienne, som handlar om fem grönländska hbtqi-ungas vardag i Nuuk – en vardag fylld av längtan efter kärlek och ett försök att hitta, och skapa, sin egen sexuella identitet.

Se en intervju med Niviaq Korneliussen om romanen i serien "Böcker som gör skillnad" på Yle Arenan:

Niviaq Korneliussens "Blomsterdalen" - Spela upp på Arenan

Barn- och ungdomslitteraturpriset till berättelse om afghanska flyktingpojkar

Nordiska rådets pris för barn- och ungdomslitteratur delas ut sedan år 2013, och i år tillfaller priset den svenska författaren Elin Persson för ungdomsromanen De afghanska sönerna, ett verk som enligt bedömningskommitténs prismotivering "genom sitt skönlitterära berättande ger en dokumentär känsla och skickligt bygger upp bilden av en verklighet där ingen är ond eller god. Skildringen av de människor läsaren möter blir aldrig svartvit eller förenklad."

Författaren Elin Persson.
Bildtext Elin Persson är socialantropolog och hon tilldelas Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris för sin debutroman "De afghanska sönerna".
Bild: Caroline Andersson Renaud

I De afghanska sönerna skildrar Elin Persson vardagen på ett flyktingboende där Rebecka fått jobb strax efter att hon tagit studenten.

Rebecka ansvarar för en avdelning med tre killar från Afghanistan, och genom hennes blick får vi lära känna Ahmed, Zaher och Hamid.

På förlagets webbplats berättar Elin Persson att De afghanska sönerna för henne handlar om "väntan och vad det kan göra med människor. Om att befinna sig i ett limbo mellan det som har varit, och det som ska bli. Zaher, Hamid och Ahmed är tre väldigt olika personer som bär på olika erfarenheter och minnen. De förenas i väntandet och hanterar det på olika sätt. Min önskan är inte att ge några svar, snarare att skapa perspektiv och öppna dörrar till nya tankar."

Filmpriset till film om flyktingskap

Nordiska rådets filmpris går i år till den danska filmen Flugt "för ett verk där estetiska, politiska och mänskliga dimensioner uppgår i en sublim, konstnärlig film".

Flugt är den säregna sanna berättelsen om en man, Amin, som inför sitt giftermål känner sig tvungen att för första gången avslöja sitt dolda förflutna. En hemlighet som han har gömt i över tjugo år hotar att ruinera det liv han byggt upp. Han återberättar sin dramatiska resa som barnflykting från Afghanistan till Danmark.

Flugt, som mestadels berättas genom animation, skapar en väv av bilder och minnen som återger den djupt berörande och originella historien om en ung man som tampas med sitt traumatiska förflutna för att finna sitt sanna jag och betydelsen av ”hem”.

Bakom filmen står manusförfattaren och regissören Jonas Poher Rasmussen, manusförfattaren Amin och producenterna Monica Hellström, Charlotte de la Gournerie samt Signe Byrge Sørensen.

Kohtaus Flee-nimisestä elokuvasta, jossa animoitu mies istuu ikkunan edessä.
Bildtext Den danska filmen "Flugt" (Flykt) tilldelas Nordiska rådets filmpris år 2021.
Bild: Final Cut for Real

Musikpriset till den färöiska sångerskan Eivør

Den färöiska musikern Eivør Pálsdóttir erhåller Nordiska rådets musikpris 2021 "för sitt outtröttliga arbete under de senaste åren som har satt hennes hemland i rampljuset och hon använder sig ständigt av sitt musikaliska arv och sitt modersmål".

Eivør Pálsdóttir gav ut sin första platta år 2000 och sedan dess har hon gett ut 16 skivor.

I sitt konstnärsskap bottnar hon i den traditionella färöiska musiken, men skapar ett helt eget musikaliskt uttryckssätt och universum.

Den färöiska musikern Eivør Pálsdóttir.
Bildtext Eivør Pálsdóttir är en mångsidig artist som bland annat sjunger jazz, folkmusik, country, popmusik och klassisk musik.
Bild: Sigga Ella

Ur prismotiveringen:

"Eivørs outtröttliga arbete under de senaste åren har satt hennes hemland i rampljuset och hon använder sig ständigt av sitt musikaliska arv och sitt modersmål. Eivør är en genuint 'nordisk' artist, men samtidigt har hon lyckats skapa sig status som en internationell popstjärna som reser och uppträder med sin berömda scenstil i hela världen. Hon är en djärv och nyfiken artist som ovanligt lätt lyckas skapa kontakt med sin publik genom att anknyta till den mänskliga sidan hos oss alla på ett värdigt och vänligt sätt."

Miljöpriset till Den store klimadatabase

Nordiska rådets miljöpris går till Concito, Danmarks Grønne Tænketank, för Den Store Klimadatabase. De mottar priset för "dess potential att skapa en grund för mer hållbar konsumtion och produktion av livsmedel i Norden."

Den store klimadatabase, från Danmarks gröna tankesmedja CONCITO, är den första i sitt slag och har ett enkelt och tillgängligt format, som ger samhällen och privatpersoner inblick i olika livsmedels CO2-avtryck.

Den store klimadatabase betecknas som nyskapande i sin metodiska tillgång till datainsamling, sin omfångsrika livsmedelspool och sin inriktning på livsmedelssektorn.

Lyssna på en diskussion med litteraturredaktör Marit Lindqvist och filmredaktör Silja Sahlgren-Fodstad om en del av de nominerade till Nordiska rådets priser år 2021 bland annat Niviaq Korenliussens roman Blomsterdalen, Elin Perssons ungdomsroman De afghanska sönerna och filmen Flugt:

Vem tar hem Nordiska rådets priser i år?

42:22