Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tottenhams besked: Antonio Conte tar över som tränare – några månader efter att han tackade nej till Spurs

Från 2021
Antonio Conte gestikulerar i Inter.
Bildtext Antonio Conte är tillbaka i fotbollen efter ett halvårs paus.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Nej tack i somras – men nu är Antonio Conte Tottenhams tränare. Den välmeriterade italienaren tar över Londonklubben med omedelbar verkan.

Ett dygn efter att Tottenham sparkade tränaren Nuno Espirito Santo är hans ersättare på plats i London.

De engelska mediernas rapportering stämde till punkt och pricka. Det blir stjärntränaren Antonio Conte som tar över i "Spurs".

Italienaren har skrivit på ett kontrakt fram till sommaren 2023 med den engelska liganian. Efter en stark start på säsongen har Tottenham gått tungt och 0–3-smällen hemma mot Manchester United i lördags blev sista droppen för klubbledningen.

Nyligen placerades Conte också i Man United som Ole Gunnar Solskjærs ersättare, men nu är det klart att karriären fortsätter i London.

– Jag är extremt glad över att vara tillbaka som tränare – och speciellt att få göra det i en Premier League-klubb med ambitioner. Jag väntar på att få tillföra den passion och beslutsamhet som präglar mig, säger Conte på Tottenhams hemsida.

Senaste uppdrag i Inter

Conte har en gedigen och framgångsrik tränarkarriär. Han har bland annat vunnit ligatitlar med Juventus och lett Chelsea till tronen i Premier League. Det senaste projektet avslutades i våras då Inter vann scudetton i Serie A.

Efter säsongen valde Conte att kliva av på grund av bristande satsning i mästarklubben från Milano. När Tottenham letade ny tränare i somras var Conte deras förstaval, men då tackade han nej. Några månader senare är det alltså annat ljud i skällan.

– I somras låg tiden i Inter för nära. Det kändes inte rätt då, jag var för bunden till det känslomässigt. Den smittsamma entusiasm som ordförande Daniel Levy visade i tron på mig hade jag däremot redan uppfattat. Nu var jag redo att haka på, säger Conte.

I Conte får Tottenham en tränare som skördat framgångar överallt, och han har dessutom ett gemensamt förflutet med Londonlagets sportchef Fabio Paratici. De två jobbade tillsammans under Contes tid i Juventus.

– Hans meritlistan talar för sig själv, säger Paratici.

Conte tar över med omedelbar verkan. Före landslagsuppehåll i november ska Tottenham spela två matcher: hemma mot Vitesse i Conference League på torsdag och borta mot Everton i Premier League på söndag.

Diskussion om artikeln