Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Den strikta abortlagen gör sig påmind i Polen – gravid kvinna vars liv kunde ha räddats genom abort har dött

Från 2021
En kvinna som demonstrerar gråter, en annan håller i ett ljus och en skylt.
Bildtext Abortaktivister samlades bland annat i huvudstaden Warszawa för att sörja den gravida kvinnans död i går, måndag. De tände ljus och demonstrerade fridfullt.
Bild: Michal Fludra/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Den 30-åriga kvinnan hamnade i septisk chock och dog under sin 22:a graviditetsvecka. Abort hade krävts för att kvinnan skulle ha överlevt, men Polens abortlagstiftning tillät inte det.

Beslutsfattare i Polen klubbade igenom den strikta och kraftigt kritiserade abortlagstiftningen för strax över ett år sedan. Abort är så gott som förbjudet.

Exempelvis får polska gravida inte längre göra abort om fostret är skadat.

I det här fallet var fostret skadat eftersom det inte fanns något fostervatten. Läkare vid sjukhuset gjorde allt de kunde för att försöka rädda såväl mammans som fostrets liv, men det gick inte.

Den gravida, Izabela, dog redan i september på ett sjukhus i Pszczyna i södra Polen, men fallet kom till allmänhetens vetskap först i fredags. Nyheten har lett till omfattande protester i bland annat Warszawa och Krakow.

Enligt abortaktivister är det här den första personen som dör till följd av Polens nya abortlag. Juridiska experter konstaterar också att Izabelas död är en följd av den nya abortlagstiftningen.

Två kvinnor i Polen håller i demonstrationsskyltar och ljus under en protest för rätten till abort.
Bildtext Aktivister kräver att abortlagen slopas, eller åtminstone blir lindrigare.
Bild: Michal Fludra/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Fostret hade inte någon chans att överleva – men läkare tvingades vänta på att det skulle dö i magen

Det enda som hade räddat Izabelas liv var abort. Läkarna i fråga kunde med andra ord inte göra något för att rädda hennes liv. Enligt den nya abortlagstiftningen måste läkare låta foster som inte har någon chans att överleva dö i livmodern innan man kan avlägsna fostret.

Sjukhuset där kvinnan dog skriver i ett uttalande att de "lider med Izabelas anhöriga och andra som lider med henne".

"Läkarna och barnmorskorna gjorde allt i sin makt, de utkämpade en svår strid för patienten och hennes barn", står det i uttalandet.

Ljus på marken. Människor står runt ljusen.
Bildtext Tända ljus till minnet av den gravida och hennes ofödda barn.
Bild: STR/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Incidenten utreds vid sjukhuset och av åklagare. Vid sjukhuset intygar man att "alla medicinska beslut fattades på basis av gällande lagar" och att den enda faktorn som styrde vården var oro för kvinnans och fostrets hälsa och liv.

Medicinska experter konstaterar att Izabelas liv kunde ha räddats om läkarna inte hade väntat med att göra aborten.

Styrande konservativa partiet har inga planer på att göra ändringar i abortlagen

Polens styrande konservativa parti Lag och rättvisa (Prawo i Sprawiedliwość på polska) har fått utstå häftig kritik efter incidenten. Många aktivister beskyller partiet, som hade en stor roll i utformningen av den nya abortlagen, för Izabelas död.

Också abortkritiska organisationer och övriga abortmotståndare kritiseras. Aktivister kräver att abortlagen slopas – eller åtminstone ändras så att abort tillåts vid fler tillfällen.

En talesperson för partiet Lag och rättvisa säger att det här fallet inte kommer påverka partiets syn på abort och att man inte kommer göra ändringar i abortlagstiftningen.

Polens nya abortlagstiftning trädde i kraft i januari i år. Redan före det hade Polen en av de striktaste abortlagarna i Europa. Polen gjorde sin abortlagstiftning striktare år 1993 då man beslutade att endast tillåta abort vid tre tillfällen: Om graviditeten orsakats av våldtäkt eller incest, om den gravidas liv är i fara eller om fostret har skador.

 Källor: AP, AFP