Hoppa till huvudinnehåll

Klimat

Klimatmötet i Glasgow: Över 80 länder överens om att minska metanutsläppen

Från 2021
Uppdaterad 02.11.2021 16:49.
Eu-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen talar inför FN:s klimatmöte.
Bildtext EU och USA är bakom initiativet som EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kunde berätta att flera länder förbundit sig till.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Klimatmötet i Glasgow bjuder på det andra stora beskedet i dag: Över 80 länder är överens om att minska metanutsläppen med över 30 procent fram till år 2030. Tidigare i dag kom beskedet att över hundra länder enats om att göra slut på skogsskövling fram till slutet av årtiondet.

Fler än 80 länder har skrivit på en uppgörelse för att minska på metanutsläppen med en tredejdel jämfört med utsläppsnivåerna år 2020, meddelade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen under eftermiddagen.

Det är USA och EU och är bakom det globala initiativet som presenterades under klimatmötet i dag.

Enligt von der Leyen skulle det innebära en omedelbar bromsning av klimatförändringen ifall länderna håller sitt löfte.

– Vi kan inte vänta till 2050, vi måste minska utsläppen snabbare. Det är en lågt hängande frukt, sa von der Leyen.

von der Leyen sa också att omkring en tredjedel av den globala uppvärmningen sedan den industriella revolutionen beror på metan.

Effektivt sätt att bromsa den globala uppvärmningen

Att skära ned på metanutsläppen anses vara ett av de mest effektiva sätten att bromsa uppvärmningen.

Metan är en växthusgas som värmer upp atmosfärer över 20 gånger snabbare än koldioxid, men den bryts också snabbare ned.

Stora metankällor är jordbruket och läckor som uppstår inom olje- och gasindustrin, samt avfallsdeponering.

USA:s president Joe Biden säger att avtalet innebär en av de viktigaste åtgärderna för att nå 1,5 graders målet, och att minskningen måste inledas så snabbt som möjligt.

– Metan har orsakat ungefär hälften av den uppvärmning vi ser i dag, säger Biden.

Han tackade också de länder som undertecknat avtalet som han kallar för en "avgörande förbindelse".

Joe Bidens administration strävar efter att minska metanutsläppen med 50 procent på nationell nivå, men kongressen har inte ännu godkänt den planen.

Kanada vill minska metanutsläppen inom kritisk bransch med 75 procent

Kanada meddelade strax efter von der Leyen och Joe Bidens anföranden att Kanada förbinder sig till att skära ned på metanutsläppen med 75 procent inom olje- och gasindustrin fram till 2030.

Kanada är en stor olje- och gasproducent, och fast jordbruket är det som ofta främst associeras med metanutsläpp är även den industrin en stor utsläppsbov.

– De goda nyheterna är att det redan existerar teknologi för att hjälpa till med att skära ned på metansutsläppen inom industrin, så vi vet att den här typen av utsläppsminskningar är genomförbara till låga kostnader, sa Kanadas premiärminister Justin Trudeau.

Andra avtalet på en dag

Under tisdagsmorgonen enades över hundra länder om att göra slut på skogsskövling fram till år 2030. Länderna som undertecknade det avtalet står för 85 procent av världens skogar och avtalet beskrivs som den första större överenskommelsen vid klimatmötet i Glasgow.

Liknande löften har getts tidigare och bland andra Greenpeace kritiserar avtalet för att det ger världens länder lov att fortsätta med skogsskövling.

Källor: Reuters, AFP