Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Personalen och studerande förvånade över rektorns plötsliga avskedande – nu efterlyses bättre kommunikation vid Åbo Akademi

Uppdaterad 03.11.2021 11:59.
Porträtt av en kvinna som står på en innerdörr framför en dörr.
Bildtext I måndags avskedades Åbo Akademis rektor Moira von Wright, och nu efterlyser studerande en rektor som lyssnar på alla.

Studerande och personal vid Åbo Akademi är förvånade över det plötsliga beslutet att avskeda Moira von Wright. Studerandena efterlyser nu en rektor som syns på campus.

Rektorn vid Åbo Akademi avskedades i måndags. 

Enligt Ole Karlsson, personalföreningens ordförande vid Åbo Akademi, var beslutet överraskande, speciellt för den personal vid Åbo Akademi som inte arbetar nära ledningen.  

– Det var en stor förvåning förstås. Många blev redan överraskade då media tog fram problematiken kring rektorn, säger Ole Karlsson. 

Porträtt av man som står med ytterkläder mot en tegelvägg.
Bildtext Personalföreningens ordförande Ole Karlsson säger att många i personalen blev förvånade över att rektorn avskedades.

Karlsson säger att de flesta i personalen trodde att von Wright hade fått fortsätta som rektor innan hon avskedades. Förra veckan hade rektorn och universitetskollegiet ett möte som enligt Karlsson gick bra. 

Under mötet efterlyste en del av personalen lösningar på problemen som uppdagats inom ledningen under hösten. 

– Personalen har diskuterat kring rektorns lyhördhet. Universitetet är ju inte en lätt organisation att leda. Det krävs väldigt mycket kommunikation och många tycker inte den har varit så bra som den borde ha varit. 

Personalen som jobbar med administrativa uppgifter vid Åbo Akademi påverkas inte mycker av rektorsbytet, säger Karlsson. 

– Inom den högsta ledningen kommer man säkert hitta nya modeller för att förändra verksamheten. 

Efterlyser kommunikation

Uppsägningen av rektorn diskuterades under tisdagen flitigt bland studerande vid Åbo Akademis campus och nyheten om beslutet spred sig som en löpeld.

– Det kom som en chock men sist och slutligen var beslutet inte så överraskande för många studerande, säger Ann-Louise Hakalax som är ordförande för Kemistklubben vid Åbo Akademi. 

Portätt av kvinna som står i en belyst trappa med munskydd.
Bildtext Kemistklubbens ordförande Ann-Louise Hakalax säger att kommunikationen mellan rektor och studerande har varit dålig.

Hakalax säger att före detta rektor Moira von Wright inte har varit närvarande bland studerandena och många kände igen den bristfälliga kommunikationen som rapporterats i media under hösten. 

Beslutet om att avskeda rektorn är stort och märks också av i studerandenas vardag. 

– Det ger en osäker bild av hela ledningen, säger Hakalax. 

Humanistiska föreningens ordförande Moa Enberg säger att ledningens bristfälliga kommunikation har varit tydlig speciellt då beslut som gäller studerande har fattats. 

Enberg säger att studerandes åsikter inte tas i beaktande och hoppas att den nya rektorn mer aktivt deltar i kommunikationen på campus. 

– Studerande är de som ser till att Åbo Akademi finns. Ingen skulle komma hit för att studera om studerande inte skulle berätta om hur bra det är vid Åbo Akademi, säger Moa Enberg. 

Porträtt av kvinna som ler stort på en innergård.
Bildtext Humanistiska föreningens ordförande Moa Enberg säger att kommunikationsbristen varit ett problem inom hela Åbo Akademi.

Statsvetenskapliga klubbens ordförande, Amanda Byskata, säger att det snabba beslutet att avskeda rektorn gör att studerande tycker att framtiden för Åbo Akademis ledning nu är väldigt oklar. 

Också Byskata hoppas att kommunikationen rektor och studerande emellan blir bättre efter rektorsbytet. 

– Jag vill att nästa rektor lyssnar på alla och tar med folk i diskussionen i ett tidigt skede, inte då besluten redan är fattade, säger Byskata.