Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fotbollspamparna Blatter och Platini anklagas för bedrägeri – handlar om kontroversiell betalning på två miljoner

Från 2021
Sepp Blatter kliver ur bil.
Bildtext Sepp Blatter är 85 år och avstängd från all form av arbete inom fotbollen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Brottsanklagelser mot de förra fotbollspamparna Sepp Blatter och Michel Platini, meddelar schweiziska åklagare. Nu gäller det bedrägeri.

Det var under tisdagen som schweiziska åklagare meddelade att de anklagar Sepp Blatter och Michel Platini för bedrägeri och flera andra brott, rapporterar internationella nyhetsbyråer.

Det handlar om en överföring på två miljoner schweiziska franc – närmare två miljoner euro – som har undersökts i sex år. I sitt uttalande skriver åklagarna att Platini fick pengarna olagligt.

Blatter och Platini kommer att ställas inför rätta i Schweiz inom de kommande månaderna.

– Jag ser optimistiskt på rättsprocessen och hoppas att den här historien får en slutpunkt och att alla faktan synas, säger Blatter i ett uttalande.

Betalade åtta år i efterhand

I bedrägerifallet ska Platini ha skickat en skriftlig önskan till Fifa för att få betalt i efterskott. Han jobbade för Blatter under Blatters första period som Fifa-ordförande vid millenieskiftet.

Platini bad om pengarna 2011 – åtta år efter att Blatters första mandatperiod var över. Blatter ska ha gett order om att betala Platini inom ett par veckor, uppger åklagarna.

2011 var Blatters omval som ordförande i Fifa aktuellt. Platinis stöd från Europa var en nyckel för att Blatter skulle besegra sin motståndare Mohamed bin Hammam.

Tidigare har både Blatter och Platini nekat till att de har gjort något fel. Enligt dem hade de haft ett muntligt avtal om betalningen.

Allt hänger ihop med den skandal som skakade om det internationella fotbollsförbundet Fifa våren 2015. Korruption i fotbollens högsta organ nystades upp och dåvarande ordföranden Blatter tvingades avgå.

I samma veva drogs Platini – då ordförande i europeiska fotbollsförbundet Uefa och sedd som trolig efterträdare till Blatter – med i fallet.