Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Beslutet att sparka rektorn överraskade Fritjof Sahlström i Vasa: "Bra att man för en stor och bred finlandssvensk diskussion om Åbo Akademi"

Uppdaterad 03.11.2021 05:29.
Professor Fritjof Sahlström
Bildtext Fritjof Sahlström anser att Åbo Akademi långt varit inne på rätt spår i sin utveckling och strategi framåt. Den riktningen hoppas han att man snabbt kommer tillbaka till efter att man hanterat den nu pågående krisen.

Efter att rektor Moira von Wright sades upp av Åbo Akademis styrelse på måndagen, behöver alla inom universitetet jobba för att åstadkomma trygghet och förutsägbarhet igen. Det säger Fritjof Sahlström, dekan vid Åbo Akademi i Vasa.

Måndagens beslut av Åbo Akademis styrelse att säga upp rektor Moira von Wright, kom som en överraskning för många inom universitetet. En förtroendekris som uppstått samt olika syn på ledarskapet vid Åbo Akademi uppges ligga bakom uppsägningen.

Fritjof Sahlström, dekan på fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier vid Åbo Akademi i Vasa, säger att han inte hade väntat sig detta beslut av styrelsen. Han påpekar ändå att han uttalar sig ur ett vasaperspektiv och saknar full insyn i hela organisationen.

– Ur mitt perspektiv så har de här senaste åren varit ganska bra år, där vi på många sätt är inne i en positiv utveckling.

Någon utbredd oenighet eller missämja säger han sig inte ha sett eller upplevt. Sahlström anser också att man i Vasa haft ett gott och fungerande samarbete med såväl tidigare universitetsledning som den nyss uppsagda Moira von Wright.

Enligt Sahlström är det ändå omtumlande för alla när en relativt nyligen rekryterad rektor blir uppsagd med omedelbar verkan.

– Det är inte sådant som vi är så väldigt vana med i universitetsvärlden, så det väcker många frågor och känslor av olika slag.

Positiv riktning framåt

Nu välkomnar Sahlström ändå den debatt som beslutet fört med sig.

– Det är bra att man för en stor och bred finlandssvensk diskussion om Åbo Akademi, för Åbo Akademi är ett finlandssvenskt universitet och förtjänar den diskussionen. Jag tycker det är väldigt positivt att det finns ett brett engagemang och intresse för vad vi gör, vilka vägval vi tar och hur vi arbetar med att nå dem.

Samtidigt tror Sahlström att man skulle vinna på att öppna upp lite mer kring varför uppsägningsbeslutet fattades.

– Jag hoppas att den diskussion som nu förs också så småningom kommer att innehålla en lite mer tydlig, och för den bredare allmänheten lättförståelig, information om de skäl som ledde till gårdagens uppsägningsbeslut.

Sahlström hoppas på flera saker när man nu styr skeppet Åbo Akademi vidare ur krisen. Det handlar delvis om att fortsätta jobba fokuserat på universitetets strategi, med tyngdpunkter som det svenska och Norden samt framtidens campus och arbetsplatser.

– Det har varit sådana värderingar och riktningar som har varit lätta för mig att förstå och kunna arbeta med.

Här gäller det alltså att inte tappa styrfart, menar Sahlström.

– Det som jag ser som allra viktigast är att vi, efter att ha landat i den här nya kontexten, kan fortsätta hålla på med det som har varit en positiv riktning.

Nu behövs trygghet

Sahlström hoppas att vem som än väljs till ny rektor är en öppen, nyfiken och förändringsorienterad person.

– En person som ser möjligheter och som skapar möjligheter för oss som jobbar vid Åbo Akademi att förverkliga dom.

Under den förra rekryteringsrundan kandiderade Sahlström själv, men nu anser han det för tidigt att ta ställning till om han är intresserad av rektorstjänsten. Istället poängterar han att såväl ledare på olika nivåer som alla inom hela Åbo Akademi nu behöver jobba med trygghet för ögonen.

– Jag tror att de närmaste dagarna och veckorna så ska vi sätta fokus på att se till att vi får trygghet och förutsägbarhet. Det behövs en känsla av att vi vet var vi är och vart vi är på väg. Det kommer jag att sätta mitt fokus på under de närmaste veckorna.