Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ida Hulkko klar för EM-final utan att få allt att stämma – receptet för medaljjakten är solklar: "Måste vara först halvvägs"

Ida Hulkko efter lopp.
Bildtext Ida Hulkko får simma final på onsdag.

Första kvällspasset i kortbane-EM i ryska Kazan bjöd på en finalklar finländare. Ida Hulkko slutade trea i sitt semifinalheat på 100 meter bröstsim och var sjätte totalt.

Möjligt med en blåvit medalj under onsdagens finalpass?

Inte omöjligt alls, om man ska lyssna på Hulkkos syn på saken efter EM-semifinalen på sin sidodistans.

– Jag hade tufft med att få i gång simningen i morse – jag fick inte fart på kroppen. I kväll låg fokus på att gå ut för fullt och vara aggressiv i simningen. Då blev det också mer kraft än finess, säger Hulkko till Yle.

– Vi får hoppas på lite skarpare simning. Men jag måste gå ut snabbt och vara först efter vändningen halvvägs vid femtio meter. Jag vinner inte tävlingen under andra halvan.

Hulkko noterades för tiden 1.05,00 i semifinalen. Snabbast var italienskan Adrianna Castiglioni på 1.04,31 – en tiondel snabbare än Hulkkos rekord på hundringen i kort bana.

– Det krävs åtminstone en tid runt 1.04,50. Den kapaciteten finns, nu gäller det bara få ut det på tävling. Allt är möjligt.

Jallow värmde upp

Final på 100 meter för Hulkko på onsdag – en genomkörare inför hennes viktigaste EM-distans 50 meter bröstsim. 

Hulkkos lagkamrat Veera Kiviranta var totalt elva på 100 meter bröstsim. Hon missade finalen, men simmade nytt personligt rekord med 1.05,44.

Tisdagskvällens tredje finländska Mimosa Jallow var chanslös i jakten på en finalplats på 50 meter frisim. Tiden 24,81 räckte ingenstans, men för Jallows del var sprintdistansen i frisim bara uppvärmning.

Hon har också 50 meter och 100 meter ryggsim samt 50 meter fjärilsim på programmet i Kazan.

Yle sänder under hela veckan från kortbane-EM.