Kommentar: Dåliga arrangemang förhalar förhandlingarna på klimatmötet – delegater försenar sig på grund av timslånga köer

Förhandlingarna på klimatmötena är som känt ofta svåra och frustrerande. De drar ut på tiden för att olika länder sätter sig på bakhasorna och vägrar samarbeta. Men på klimatmötet i Glasgow är det inte bara trilskande länder som sätter tålamodet på prov. Det gör också ändlösa köer.
I värsta fall måste man köa upp till två timmar för att komma igenom säkerhetskontrollen på väg in till mötesplatsen. Alla saker ska genomlysas som på en flygplats, men på tidigare klimatmöten har man klarat av det här utan timslånga köer.
Förhandlingar har startat för sent på grund av att de som ska delta i dem inte har lyckats komma in på området i tid. Själv fick jag skjuta upp en intervju för att jag stod i kö och senare på dagen blev jag utan en intervju för att den jag skulle intervjua, ja du gissade det, stod i kö och jag på grund av deadline inte hade tid att vänta.
Med tanke på hur många viktiga ämnen som det ska förhandlas om på mötet under en kort tid är det minsta man kan begära att arrangörerna ser till att delegater och förhandlare kan vara i tid.
Det går inte att göra någonting här utan att köa. Gå på toaletten: stå i kö. Köpa mat eller dryck: stå i kö. Ta sig in till mötessalarna: stå i kö. Det är som om arrangörerna inte hade förstått att det kommer 30 000 människor till klimatmötet.
Det här äter upp dyrbar tid som ingen här har överlopps av. Av alla de klimatmöten jag har rapporterat från är arrangemangen här de sämsta.
I ett e-postmeddelande till alla deltagare bad COP26-teamet i dag om ursäkt och förklarade att köerna beror på att man på grund av covid-19 har tvingats öka på säkerhetsarrangemangen och minska antalet köfiler vid säkerhetskontrollen.
Men när alla står packade som sillar och trängs för att komma in på mötesområdet så undrar man i sitt stilla sinne om det verkligen är säkrare för alla inblandade så här.
Förhandlarna här på mötet är också frustrerade över att bara två personer från varje delegation kan närvara vid förhandlingarna samtidigt på grund av coronarestriktioner.
Samtidigt är det ingen som håller avstånd i korridorerna utanför mötesrummen. Det myllrar av människor och är ofta trångt.
De som tvingas följa med förhandlingarna via videolänk i ett annat rum kunde lika bra ha gjort det hemifrån i stället för att resa till andra sidan jordklotet.
Man kunde förstås ha trott att arrangörerna skulle ha försäkrat sig om att den virtuella plattform där man kan följa med förhandlingarna fungerar som den ska, men det gör den inte.
Klimatmötena brukar alltid gå in på övertid på grund av svåra förhandlingar. Det gör säkert också årets möte. Men den här gången kan man knappast skylla bara på de traditionellt trilskande länderna.