Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

“Mysig, barnvänlig och småskalig” – Borgå stad får beröm i invånarenkät

Barnskara står på stor Borgåkarta-
Bildtext Emilia Salo med familj är rätt nya Borgåbor medan Emma Haltia-Väkeväinen kan sitt Borgå.

En stor del, 70 procent, av de nästan 1 000 enkätsvaren ger Borgå skolvitsordet 8 eller högre. 

Barnskaran har roligt då den står på Konstfabriken på den stora kartan vid ån och spanar ut över staden. Några kliv senare på den stora stadskartan springer de redan glatt omkring i Gamla stan.

Det är vännerna Emilia Salo och Emma Haltia-Väkeväinen som är ute på promenad med barnvagnar och småttingar. De svarar gärna på Yle Östnylands lilla gatuenkät om hur de upplever livet i Borgå. 

– Borgå har varit vår hemstad i fem månader. Den är väldigt hemtrevlig och ett bra ställe att bo på med barn, säger Emilia Salo. Barnvänligheten är det viktigaste.

Hon är van med småstäder. Borgå är lite större.

– För mig som är en Hangöbo så känns det som om jag skulle ha flyttat hem, men nu bor jag i en större stad där det finns saker att uppleva och se på ett helt annat sätt, säger hon. 

Stor karta över Borgå målad på asfalt.

De mera kritiska frågorna om hur Borgå borde utvecklas låter hon vännen Emma Haltia-Väkeväinen, som är gammal Borgåbo, svara på.

– Centrum håller lite på att dö ut vid torget. Det försöks men det har ännu inte blivit något. Annat är det med västra åstranden där vi bor. Där har man lagat allt jättetrevligt, säger Haltia-Väkeväinen.

Hon ser ändå med förväntan på en pigg händelse i centrum.

– Jultorget som ska komma är riktigt positivt. Det väntar jag på.

Beslutsfattarna ska snart ta ställning till en ny stadsstrategi. Därför har Borgå nu aktivt frågat invånarna om hur de upplever sin stad. 

Många ville svara

Webbenkäten i oktober besvarades fullständigt av 634 personer. 978 personer fyllde i hela enkäten. 

Enligt stadens pressmeddelande anser Borgåborna att "Borgå är en vacker, fridfull, trygg, lagom stor, trivsam och idyllisk boende- och livsmiljö. Som miljö för företagande beskrivs staden som mångsidig, potentiell, möjlighetsskapande, utmanande och säsongsbetonad."

Saker som invånarna saknar enligt enkäten är "... utveckling av trafiken, bland annat kollektivtrafiken, en tågförbindelse, gång och cykling, leder för gång- och cykeltrafik och promenadcentrum. Också klimatarbetet betonas i svaren från såväl invånare som personal och förtroendevalda."

Bettina Lindgren i Borgåmiljö.
Bildtext Bettina Lindgren kan bra tänka sig att flytta tillbaka till Borgå.

Bettina Lindgren, bortflyttad Borgåbo, har inte svårt att snabbt komma på de rätta orden för att beskriva staden.

– Det är en mysig stad och allt är nära. Den är inte för stor eller för liten och så har vi dessutom ån som går här igenom, säger hon. 

Staden får gärna växa, anser hon.

– Det är en bra sak bara servicen också hänger med och det finns tillräckligt med plats i simhallen och sportmöjligheter. 

Att flytta tillbaka finns på kartan.

Blomstrat till liv

– Inte är det en omöjlighet. Nog uppskattar man staden mera efter det att man har flyttat bort. Sedan jag bodde här har det hänt en hel del; det har kommit restauranger, staden har blomstrat till liv, säger Bettina Lindgren.

Också Catharina Salonen väljer ordet mysig som första epitet för staden Borgå.

– Mysig är det första jag tänker på. Liten, trevlig och barnvänlig. Jag har bott här hela mitt liv och trivs här, säger hon. Allt är nära.

Framtiden för staden ser ljus ut.

– Borgå utvecklas åt rätt håll. Bra att det kommer mera service hit och att det byggs lite nytt samt att man satsar på hur det ser ut.

Höstlig vy över Borgå.
Bildtext Borgås viktigaste styrka och särdrag ligger i stadens historia och det unika med Gamla stan, säger stadens pressmeddelande om enkäten.

Diskussion om artikeln