Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Valkväll i USA: Republikanen Glenn Youngkin segrar i guvernörsvalet i Virginia, medan ex-polisen Eric Adams som väntat vinner borgmästarvalet i New York

Uppdaterad 03.11.2021 07:35.
En lite äldre man står och håller tal framför publik i USA. Han håller i en mikrofon och tittar åt sidan. Han är klädd i skjorta och väst.
Bildtext Glenn Youngkin blir första republikanska guvernören i delstaten Virginia sedan år 2014.

Det största förhandsintresset riktades mot tisdagens guvernörsval i Virginia, som uppfattats som en temperaturmätare för det politiska läget i USA ett år efter fjolårets presidentval. Där segrar nu republikanen Glenn Youngkin med knapp marginal.

De sista gallupmätningarna förutspådde ett jämnt val mellan demokraten Terry McAuliffe och republikanen Glenn Youngkin. Det blev det också – affärsmannen Glenn Youngkin blir Virginias nästa guvernör.

Resultatet är en stor besvikelse för McAuliffe, som ännu tidigare under hösten hade en klar ledning i mätningarna. Det handlar också om ett bakslag för demokraterna som haft medvind i nationella val i Virginia i flera år och suttit på guvernörsposten sedan år 2014.

McAuliffe själv var tidigare guvernör i Virginia mellan 2014 och 2018 men kunde inte ställa upp för omval för fyra år sedan eftersom Virginia inte tillåter flera mandatperioder efter varandra på guvernörsposten. 

Kulturkriget i skolorna stor valfråga i Virginia 

Det så kallade kulturkriget i skolorna seglade fram som ett stort valtema i Virginia. Frågor som gäller munskyddstvång och undervisningen i ras- och könsfrågor fick fokus, särskilt bland republikanska väljare.

Youngkin är en Harvardutbildad affärsman som under kampanjen bildade allians med upprörda republikanska föräldrar som anser att skolundervisningen bär en alltför stark vänsterprägel och som protesterat mot munskyddstvånget.

McAuliffe försökte i sin kampanj förknippa Youngkin med ex-presidenten Donald Trump och varnade för att en Youngkinseger kan ge ett lyft för Trumps eventuella comeback i presidentvalet 2024.

En man med grått hår och kostym står vid ett talarpodium och pratar. Han tittar mot kameran, men lite åt sidan. I bakgrunden syns amerikanska delstaten Virginias logo.
Bildtext Terry McAuliffes resultat i guvernörsvalet i Virginia är en stor besvikelse. Under hösten har demokraten haft klar ledning i mätningarna.

Youngkin själv gick en balansgång under sin kampanj, där han varit mån om att skapa en viss distans till Trump utan att förarga ex-presidentens väljare.

Trump själv erbjöd Youngkin sitt helhjärtade stöd först på slutrakan av kampanjen, då han i ett telefonmöte sent på måndag angrep McAuliffe och kallade Youngkin för en “fantastisk man” som kommer att “göra jobbet som ingen annan”. 

McAuliffe fick draghjälp av flera synliga demokrater, då bland andra president Joe Biden och ex-presidenten Barack Obama gjorde kampanj för honom i Virginia.

Mycket jämnt i guvernörsvalet i New Jersey – i New York valdes Eric Adams till ny borgmästare som väntat

Guvernörsval ordnades också i New Jersey, där den sittande guvernören och demokraten Phil Murhpy sågs som klart favorit mot republikanen Jack Ciattarelli. Men rösträkningen tyder på att valet blir betydligt jämnare än väntat.

Tidigt under kvällen ledde republikanen Ciattarelli knappt i rösträkningen men försprånget krympte, då allt fler röster från urbana delar av delstaten räknades. Bägge kandidater väntar ivrigt på att alla röster är räknade och säger att det är för tidigt att säga vem som vinner valet.

En medelålders man håller tal. Han har på sig en keps där det står "Eric Adams for mayor".
Bildtext Eric Adams arbetade som polis i över tjugo år. Nu blir han borgmästare i New York.

I New York förutspår amerikanska medier att ex-polisen och demokraten Eric Adams som väntat vinner borgmästarvalet mot sin republikanska motkandidat, Curtis Sliwa.

61-åriga Adams har porträtterat sig som en representant för arbetar- och medelklassen och lyfte fram kampen mot vapenvåld som ett av sina huvudteman i kampanjen.

Michelle Wu första kvinnliga borgmästaren i Boston – också första asiat-amerikanen på posten

36-åriga demokraten Michelle Wu har utsetts till borgmästare i Boston. Det är fråga om en historisk seger: Wu är första kvinnan och första asiatiska amerikanen på posten.

Wu, vars föräldrar kommer från Taiwan, växte upp i Chicago och har gått på Harvard där hon studerade under en av hennes idoler, demokraten och professorn Elizabeth Warren.

Hennes kampanj dominerades av idéer för hur man löser problemen på bostadsmarknaden. Bostäder är mycket dyra och svåra att få tag på i miljonstaden Boston.

Wu har också lyft fram kriminalitet och polisens verksamhet i sin kampanj efter George Floyds död i fjol.

Artikeln uppdaterad med ytterligare information under morgonen den 3.11.2021.