Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Uutissuomalainens enkät: De flesta tycker att arbetsgivaren har rätt att veta om man är vaccinerad

Sairaanhoitaja pukeutumassa suoja-asuun ennen menoaan teho-osastolle.
Bildtext De flesta finländare är redo att låta arbetsgivaren veta om man tagit coronavaccinet eller inte.

Arbetsgivarna borde ha rätt att veta om deras personal tagit coronavaccinet eller inte. Det tycker majoriteten av de finländare som svarat på tidningsgruppen Uutissuomalainens enkät. Positivast till ett anmälningstvång är äldre personer och män.

Av dem som svarade på Uutissuomalainens enkät (bakom betalmur) ansåg 60 procent att arbetstagarna borde ha en skyldighet att tala om för arbetsgivaren om de tagit coronavaccinet eller inte. De som motsatte sig tanken var klart färre, bara 27 procent medan 13 procent inte tog ställning.

Allra mest stöd fick idén bland den äldre befolkningen, 80 procent av dem över 60 år stödde tanken.

Män förhåller sig mer positivt till att göra det obligatoriskt att informera arbetsgivaren om ens vaccinstatus än kvinnorna.

Ser man till partisympatierna är de som stöder Centern och Samlingspartiet mest för tanken, medan de som sympatiserar med Sannfinländarna ställer sig mest kritiska till idén.

De med högre utbildning är positivare till ett anmälningstvång än de med låg utbildning.

Expert: Väntat resultat

Generaldirektören vid Institutet för hälsa och välfärd THL, Markku Tervahauta tycker att resultaten i enkäten inte är överraskande.

– Det här tyder på att medborgarna anser att vaccinskyddet är viktigt, och att det är ett gemensamt ansvar att skydda alla, säger Tervahauta.

Omkring tusen personer tillfrågades i enkäten i slutet av oktober. Felmarginalen är 3,1 procentenheter i vardera riktningen.

Källa: STT, Uutissuomalainen (bakom betalmur)