Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tigrayrebellerna avancerar i striden med etiopiska regeringsstyrkor – civila kan komma att utbildas till soldater

Från 2021
Uppdaterad 03.11.2021 10:58.
Soldater i utrustning går på en gata i Etiopien. De tillhör Tigrayrebellerna.
Bildtext Tigrayrebellerna har tagit sig in i flera stora städer i Etiopien och försöker ta över kontrollen i huvudstaden.
Bild: Lehtikuva

Undantagstillstånd har utlysts i Etiopien i takt med att striderna mellan Tigrayrebellerna och regeringsstyrkorna blir värre. Tigrayrebellerna försöker ta över kontrollen i huvudstaden och samtidigt uppmanar premiärminister Abiy Ahmed alla med vapen att ansluta till kriget.

Kriget mellan de de tigrayanska styrkorna TPLF (Tigreanska folkets befrielsefront) och regeringsstyrkorna i Etiopien har pågått i ett år och det fortsätter att eskalera.

Säkerheten i Etiopien blir allt sämre och flera västerländska länder, bland annat USA, har uppmanat etiopier att lämna landet. FN väcker oro för landets stabilitet och kräver eldupphör mellan de två parterna.

Det undantagstillstånd som nu utlysts av den etiopiska regeringen är ett tydligt larm om att situationen förvärras.

Under det ett år långa kriget har tusentals människor dödats. Premiärminister Abiy Ahmed säger att Tigrayrebellerna utgör en "allvarlig och överhängande fara" mot landets existens.

Tigrayrebellerna har invaderat nyckelstäderna Dessie och Kombolcha under de senaste dagarna och de har nu blickarna riktade mot huvudstaden Addis Abeba.

TPLF dominerade länge den nationella regeringen i Etiopien före Abiy tillträde som premiärminister.

Det är svårt att få tillförlitliga uppgifter om kriget i Etiopien eftersom medier nekas tillträde till konliktzonerna. Nätet är dessutom nedstängt i stora delar av landet.

Konflikten i Tigray

  • Den etiopiska regeringen med premiärminister och fredspristagare Abiy Ahmed i spetsen inledde en militär offensiv mot Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) som styrde i regionen Tigray i november 2020, efter att TPLF inte erkänt centralregeringens legitimitet

  • Regeringsstyrkorna fick stöd av eritreanska styrkor

  • Tigray är en av Etiopiens nio regioner. Striderna spred sig sedan till regionerna Amhara och Afar

  • Konflikten har präglats av misstänkta brott mot mänskligheten, inklusive sexuellt våld mot civila

  • TPLF återtog makten i Tigrayprovinsens huvudstad Mekele i somras

  • En femtedel av alla barn under fem år är undernärda i området

Lokala myndigheter kan komma att ersättas av militärt ledarskap

Undantagstillståndet i Etiopien gäller de kommande sex månaderna.

Etiopiens regering har nu rätten att införa utegångsförbud, ge order till medborgarna om militärutbildning och stoppa resor och transporttjänster.

Regeringen kan dessutom gripa personer med kopplingar till terroristgrupper – vilket också TPLF klassas som – på obestämd tid samt dra in medielicenser.

Lokala förvaltningar kan komma att upplösas och ersättas av militärt ledarskap. Otillåtna offentliga sammankomster förbjuds i Etiopien och allt motstånd mot undantagstillståndet är förbjudet.

Abiy Ahmed uppmanar alla som har ett vapen att registrera det och ansluta sig till kriget. Husrannsakningar av hem och företag kan bli aktuella för att säkerställa freden i landet. Abiy uppmanar alla att stå emot Tigrayrebellerna samtidigt som han säger att han är ovillig att förhandla med rebellerna.

– Det finns de som arbetar för fienden [Tigrayrebellerna] och de lever mitt ibland oss. Vi måste noga följa med dem, säger Abiy.

Abiy Ahmed vinkar mot kameran.
Bildtext Premiärminister Abiy Ahmed är orolig över situationen och hoppas kunna kontrollera krigets utveckling med hjälp av undantagstillstånd.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Anklagelser om våldtäkt och massmord i rapport som publiceras i dag

Såväl Tigrayrebellerna som de etiopiska regeringsstyrkorna har anklagats för flera brott av människorättsorganisationer. Bägge parter har anklagats för våldtäkter, massmord av civila och andra humanitära brott.

I dag, onsdag, publiceras en rapport kring det här. Rapporten har sammanställts av FN:s människorättsorgan OHCHR och det etiopiska människorättsorganet EHRC, och behandlar det våld som pinat Tigrayregionen i norra Etiopien.

Rapporten väntas också innehålla information om bestraffningar för de civila som försökt fly området. Enligt rapporter har hjälparbetare också hindrats från att jobba i regionen, något som den etiopiska regeringen nekat till.

Den etiopiska regeringen medger att man känner till fall av våldsbrott som begåtts av etiopiska styrkor, medan Tigrayrebellerna säger att gruppen inte är ansvarig för enskilda rebellsoldaters beteende.

Krisen i Etiopien har tvingat 2,5 miljoner människor på flykt. Drygt 400 000 människor uppges vara i hungersnöd.

Källor: AFP, AP, Reuters, NE