Hoppa till huvudinnehåll

Sport

IIHF bekräftar att Kina får spela OS-ishockey på hemmaplan – norska förbundet vill ännu inte ge upp hoppet

Från 2021
Spelare kämpar om pucken nära målet.
Bildtext De kinesiska spelarna får provspela för Kunlun Red Star för att visa vilken nivå de håller just nu (arkivbild).
Bild: Stanislav Krasilnikov/TASS/All Over Press

Kinas ishockeyherrar kommer att få spela i OS i februari skriver IIHF på sin webbplats. Förbundet håller just nu på att utvärdera förberedelserna och om två veckor ska spelare granskas i KHL-matcher. Samtidigt anser man från norskt håll att IIHF:s uttalande är luddigt.

– Att titta på när ett lag får stryk med 15–0 gynnar ingen – varken Kina eller ishockeyn, sa IIHF:s nya ordförande Luc Tardif i slutet av september då Kinas plats i herrarnas olympiska turnering var på tapeten.

IIHF meddelade samtidigt att man skulle granska Kinas landslag och sedan fatta ett beslut om deras OS-status. Och Kina kommer att få spela OS-hockey på hemmaplan har förbundets styrelse bestämt.

– För att klargöra, IIHF kommer inte att ta bort det kinesiska landslaget från OS. Deras status i turneringen är bekräftad, säger Tardif på förbundet webbplats.

Testmatcher i november

De kinesiska spelare som är aktuella för OS ska om två veckor spela två matcher för Kunlun Red Star i KHL där IIHF och det kinesiska förbundet ska utvärdera landslagets förberedelser. Efter matcherna ska IIHF samlas igen för att diskutera nästa steg.

– Vi jobbar med det kinesiska förbundet för att bekräfta att spelarna uppfyller IIHF:s regler och vi kommer att fortsätta hjälpa dem i förberedelserna inför OS, säger Tardif.

I september påpekade Tardif att IIHF eventuellt skulle behöva en plan B och att Kina kunde ersättas av Norge som är högst rankat av de lag som inte kvalade in till OS.

I Norge vill man ännu tro på att chansen till OS-spel finns kvar.

– Det är ett oprecist pressmeddelande. Matcher ska spelas, de ska utvärderas och sedan ska ett beslut fattas. Mer än så vet vi inte nu. Beslutet ska ta efter de två testmatcherna, säger generalsekreteraren Ottar Eide enligt webbplatsen Nitten.

Grupperna i herrarnas OS-ishockey

Grupp A: Kanada, USA, Tyskland, Kina.

Grupp B: ROC, Tjeckien, Schweiz, Danmark.

Grupp C: Finland, Sverige, Slovakien, Lettland.