Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Mörkret firas på Örö från november till januari – Mörköfestivalen bjuder besökarna till den yttre skärgården

Från 2021
Rött tält i mörk natt.
Bildtext På Örö går det bra att tälta om man besöker festivalen.
Bild: ©Dieter Berghmans

Ljusföroreningar är svåra att komma undan i dagens värld, men ganska mörkt blir det ute i Skärgårdshavet under november- och decembernätter.

– Hela idén med Mörköfestivalen är att lyfta fram naturen i skärgården under mörka årstider, det gråa känns aldrig lika grått och trist vid havet jämfört med om man är i staden. Också solned- och soluppgången är väldigt intensiva, och de kan dessutom upplevas under turistvänliga tider - man behöver inte vaka till mitt i natten eller stiga upp jättetidigt för att uppleva dem, säger Mörkös producent Maria Pick.

Mörkö är en tvåspråkig mörkerfestival från Kimitoön som kom igång 2017 och hålls på olika håll inom kommungränsen. Till skillnad från många andra evenemang under den mörka årstiden, är Mörkö uttryckligen en mörkrets högtid.

I år får besökarna ta sig hela vägen ut till Örö, och det är möjligt att uppleva festivalen över en dagstur eller så kan man övernatta. Båtturer ordnas från Kasnäs och två gånger i november är det evenemangsveckoslut med mer program.

– I år är jag väldigt nöjd över att vi har såväl yrkes- som fritidskonstnärer från många olika håll i Åboland. Det är stor variation i programmet – man kan till exempel delta i workshops med mörkertema, och är man till exempel inte väldigt mörkrädd så kan man besöka Niklas Warius utställning som monterats i en lägenhet i ett övergivet radhus. Själv skulle jag inte gå dit under dagens mörka tider, säger Pick.

Jimmy Träskelin, Sanna-Mari Kunttu och Maria Pick i ett höstigt Dalsbruk
Bildtext Jimmy Träskelin och Sanna-Mari Kunttu kommer att hålla programpunkter under Mörkö. Maria Pick är festivalens producent sedan starten 2017.
Bild: Amanda Ölander/Yle

Jimmy Träskelin är musiker och en av de konstnärer som uppträder på årets Mörkö. Han har nyligen flyttat till Kimitoön och välkomnar mörker omkring sig.

– Mörkret är ett fascinerande fenomen i Skandinavien som vi kunde njuta av och vara mer uppmärksamma på. Efter att ha bott i Helsingfors gillar jag att komma till ett hem där det saknas gatubelysning och där det är beckmörkt, säger han.

Som en musiker och stor natur- och fågelvän började han fundera på om det skulle vara möjligt att kombinera de två och skriva folksånger på temat fåglar. Idén resulterade i en skiva och resultatet kan man höra under mörkerfestivalen om man tar sig dit.

En person med gul rock håller i en karta över Örö.
Bildtext Under Mörkö ordnas två späckade evenemangsveckoslut, men även utanför de dagarna bjuder Mörkö på flera fasta utställningar och program.
Bild: Amanda Ölander/Yle

Sanna-Mari Kunttu erbjuder mörkerpromenader där deltagarna får vandra omkring på stigar i mörker och uppleva naturen på ett nytt sätt.

– 70 procent av världens befolkning lever i en omgivning med ljusföroreningar och kan inte uppleva riktigt mörker. På Örö kommer man ganska nära totalt mörker, även om ljus från Hangö spiller över lite grann. Och när man väl traskar där under stjärnhimlen, så kan man ju tänka på att man ser tillbaka i tiden när man tittar upp, eftersom stjärnorna befinner sig hundratals ljusår bort, säger Kunttu.

Efter en tidigare mörkervandring fick hon mycket positiv respons. Få är vana vid att röra sig i mörker, och Kunttu rekommenderar att till exempel cykla i mörker, något hon ofta gör då hon tar sig till jobbet.

Diskussion om artikeln