Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN-rapport vittnar om extrem brutalitet mot civila i Tigray – samtliga parter har gjort sig skyldiga till grova övergrepp

Uppdaterad 03.11.2021 15:24.
Kaksi ihmistä kävelee panssarivaunun ohitse.
Bildtext Det har varit svårt att få en tydlig bild av Tigray eftersom medier och flera människorättsorganisationer inte kunnat ta sig in i området.
Bild: Yasuyoshi Chiba / AFP

Civila har dödats, torterats och gruppvåldtagits under den ett år långa konflikten i Tigray i norra Etiopien. FN:s och Etiopiens människorättsorgans gemensamma rapport om läget är dyster läsning och pekar på att alla sidor i olika grad brutit mot de mänskliga rättigheterna.

Rapporten innehåller uppgifter från november i fjol då väpnade strider bröt ut i Tigray till juni i år. Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed beordrat då en offensiven mot Tigray efter att Tigreanska folkets befrielsefronten TPLF vägrat erkänna centralregeringens legitimitet.

– Tigraykonflikten har präglats av extrem brutalitet, säger FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet.

De främsta parterna i konflikten är Tigrayrebellerna, den etiopiska militären och eritreanska militären.

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet om konflikten i Tigray.
Bildtext Michelle Bachelet har suttit på posten som FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter sedan 2018.
Bild: Martial Trezzini / EPA

Rapporten visar att civila drabbats hårt i den eskalerande konflikten och utsatts för attacker av alla parter. Attacker har riktats mot bland annat hus, skolor, sjukhus och religiösa byggnader vilket har resulterat i civila offer och förödelse.

Urskillningslösa attacker som dödat och skadat civila nämns också i rapporten som består av 269 intervjuer med offer och vittnen.

– Vi har rimliga skäl att tro att alla parter i Tigraykonflikten har kränkt internationella mänskliga rättigheter, humanitär- och flyktinglagar under den här perioden. En del av dessa kan vara krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten, säger Bachelet.

Det framkommer också att civila har torterats, utsatts för sexuellt våld och arresterats baserat på sin etniska bakgrund. Enligt Bachelet innehåller rapporten inte tillräcklig bevisning för att mer generellt karakterisera omfattningen av de etniskt baserade brotten och det behövs det vidare utredningar av anklagelserna om folkmord.

Flera sakkunniga har under årets lopp varnat och tolkat konflikten som ett folkmord. Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed anser å sin sida att den färska rapporten motbevisar folkmordsanklagelserna.

Oroligt läge i Etiopien

FN-rapporten kommer dagen efter att Etiopien utlyst undantagstillstånd till följd av att Tigrayrebellerna avancerar i striderna och hotar attackera landets huvudstad.

Omvärlden har upprepade gånger efterlyst ett bestående eldupprop, något som Bachelet upprepade på onsdagen.

Rapporten uppmanar parterna att avbryta kränkningarna och skydda den civila befolkningen. Man uppmanar dem även att omedelbart avsluta fientligheten och annat som kan förvärra den redan akuta humanitära krisen i området.

Över 2,5 miljoner människor befinner sig på flykt och hungersnöd råder i området. Enligt uppskattningar ska tusentals människor ha mist livet till följd av konflikten.

Etiopien lovar ställa förövare inför rätta

Vilka konsekvenser handlingarna kommer att få är oklara. Bachelet uppger att rapporten inte är en brottsutredning. Varken Etiopien eller Eritrea är medlemmar av den internationella brottsmålsdomstolen ICC, vilket innebär att ICC inte har någon rättsbefogenhet.

Den etiopiska premiärministern Abiy Ahmed har godtagit rapporten, uppger Bachelet.

– Den etiopiska regeringen har försäkrat att nationella institutioner har påbörjat undersökningar och åtal, och en del förövare har enligt uppgifter redan gripits och dömts. Det finns ändå en oroväckande brist på transparens, säger hon.

Eritreas utrikesminister Osman Saleh vill inte kommentera rapporten, skriver nyhetsbyrån Reuters som också försökt nå talespersoner för det Tigreanska folkets befrielsefront TPLF.

"Förövarna behöver hållas ansvariga"

Allvaret i de kränkningar och övergrepp vi har dokumenterat understryker behovet av att hålla förövarna ansvariga på alla sidor, säger Bachelet.

Offren och överlevande behöver få upprättelse och förövare bör ställas inför rätta, uppger rapportens utredare. Offren har förmedlade krav om att återställa deras liv och reparera det som de förlorat, och att sanningen om vad som hände med deras nära och kära ska fastställas.

Utredarna rekommenderar också att regeringen i Etiopien och Eritrea utreder de anklagelser som framkommer i rapporten. Man uppmanar också Eritreas regering att släppa de flyktingar som har gripits i landet.

Rapporten är en gemensam utredning av det etiopiska människorättsorganet EHRC och FN:s människorättsorgan i Genève (OHCHR) och utfördes mellan den 16 maj och 30 augusti.

Källor: FN-rapporten, Reuters, AP