Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Teater: Det är tungt att vara Diktatorn

Från 2021
Två skådespelare i granna skjortor och hängselbyxor.
Bildtext Sonia Haga och Dick Idman spelar Diktatorn och hans familj och dagisgrupp i Svenska Teaterns uppsättning av Ulf Starks och Linda Bondestams rosade bilderbok.
Bild: Cata Portin

Diktatorn styr och ställer och bestämmer. När stjärnorna ska tändas, när solen lyser och när stenarna ska tiga. Diktatorn ska man lyda, inte pussa. Diktatorn på Svenska Teatern är en fin föreställning om hur tungt och ensamt det blir då man känner att man måste bestämma allting.

Mamma och pappa bävar när Diktatorn ska äta sin kvällsmat. Än är bananen inte tillräckligt gul, än är mjölkglaset för fullt. Och när Diktatorn äntligen somnat måste de stackars drömspionerna hoppa på ett ben hela natten på hans befallningar.

På morgonen fortsätter det bara då Diktatorn bestämmer att solen ska lysa, att han ska ha varm korv fastän det är tidigt på morgonen, att den varma korven är för varm. Det är fullkomligt utmattande, inte minst för den stackars Diktatorn själv.

Det är först på dagis som Diktatorn märker att han inte kan bestämma allting, och att det faktiskt är ganska skönt att slippa och istället få hålla pappa i handen på vägen hem.

Två skådespelare i granna skjortor och snickarbyxor står framför en klätterställning.
Bildtext Det är utmattande att tvingas bestämma allt från morgon till kväll, upptäcker DIktatorn i Svenska Teaterns barnpjäs i regi av Mitja Sirén.
Bild: Cata Portin

Diktatorn är en finstämd dramatisering av Ulf Starks och Linda Bondestams bilderbok från 2019, i regi av Mitja Sirén.

Det är en liten berättelse som samtidigt rymmer väldigt mycket. Den skildrar hur viljan att bestämma saker å ena sidan skänker en känsla av styrka och makt som det kan vara viktigt för ett barn att upptäcka.

Men å andra sidan är kravet att få bestämma något som stöter bort andra människor. Till och med mamma och pappa blir nervösa och ingen har riktigt roligt, inte ens Diktatorn själv som kör fast i sin roll och bara måste bestämma.

När solen lyser, vilken banan som är tillräckligt gul och hur löven ska virvla. Hur ändlöst behovet av kontroll kan vara och hur ensamt det blir i längden då man alltid måste bestämma.

Diktatorn på Svenska Teatern är en välgjord föreställning för en ung publik som känsligt gestaltar stora frågor kring den egna viljans begränsningar.

Svenska Teatern: Diktatorn. Av Ulf Stark och Linda Bondestam. På scen: Sonia Haga, Dick Idman. Dramatisering: Roger Westberg, Isabell Skarby Hay, Gustav Lundqvist. Regi och bearbetning: Mitja Sirén. Scenografi och rekvisita: Samuel Tabermann. Ljud: Sakari Kiiski, Kristian Nyman. Ljus: Jesper Karlsson.