Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Yles partimätning: SFP mest framåt och Samlingspartiet håller ställningarna i täten

Från 2021
partiernas stöd.
Bild: yle

Samlingspartiet fortsätter i täten och SDP tappar lite. SFP får också ett gott resultat eftersom partiet övertygar sina traditionella väljare. Det kommer fram i Yles senaste partimätning.

Statsminister Sanna Marin har fått mycket negativt färgad publicitet under de senaste veckorna och det kan vara orsaken till att partiet tappat lite stöd, i synnerhet bland äldre väljare, säger Tuomo Turja från Taloustutkimus. 

– Tvisten om kulturanslagen, rubrikerna om bjudningarna på Villa Bjälbo och Marins inlägg på Instagram om "boomers" har säkert påverkat, säger Turja.

Förändringarna är ändå små och de ryms inom felmarginalen. SDP, som är tvåa efter Samlingspartiet, fick nu 18,1 procents stöd, vilket är 1,2 procentenheter lägre än senast. 

Samlingspartiets stöd på 20,9 procent är på pricken samma som i mätningen som publicerades i oktober.

Regeringspartierna har majoritet bakom sig

Centern kämpar också fortfarande med historiskt låga siffror.

Skillnaden till den senaste mätningen är liten, men där återspeglas frågan om kulturanslagen. Det var kulturminister Antti Kurvinen från Centern som gick ut med nedskärningsförslag i och med att Veikkaus-anslagen minskade och full kompensation inte reserverats i budgeten.

Nedskärningarna blev till slut inte av efter att i synnerhet vänsterpartierna och De Gröna protesterat. 

– Man kan se att under de veckorna som frågan var uppe tappade Centern stöd, säger Turja.

De Gröna har ökat från 10,4 till 11,4 procent och SFP:s stöd har stigit med 1,1 procentenheter till 5,2 procent.

– Bland dem som röstat på SFP i senaste val uppger många att de fortfarande stöder partiet. SFP har alltså lyckats väldigt bra med att hålla fast vid sina väljare, säger Turja.

Ser man på hur folket förhåller sig överlag till regeringen är siffrorna inte dåliga, trots att Samlingspartiet är största parti.

– Det sammanlagda stödet för regeringspartierna är ganska bra. Inte den mest populära regeringen men den är inte impopulär heller.

Diskussion om artikeln