Hoppa till huvudinnehåll

Mat och dryck

Tångsalt är ett enkelt sätt att få havssmak på maten

Från 2021
Tångsalt i en glasburk på ett bord
Bild: YLE / Carina Ahlskog

Tångsalt är en god krydda till vilken maträtt som helst. Allra bäst passar den ihop med t.ex. fiskrätter. Precis som med andra kryddsalt kan du välja dina favorit smaksättningar lite beroende på vilka smaker du vill få fram.

Använd tång från rena stränder. Kom ihåg att skölja tången innan du blandar den med saltet.

Tångsalt

Det här behöver du:

150 g havssalt

ca 50 g blåstång eller tarmalg 

dill 

rivet citronskal från ca ½ citron (ekologisk) 

Blåstång i en glasskål.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Gör så här:

  1. Mixa alla ingredienser i en mixer.

  2. Torka saltet på en ugnsplåt i rumstemperatur tills det blir torrt, eller i ugnen över natten på 40 grader med ugnsluckan på glänt.

  3. Förvara i glasburkar.

Tångsalt på en ungsplåt på ett bord
Bild: Yle / Carina Ahlskog

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk