Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordiska statsministrar överens: Vid nästa kris ska man vara bättre förberedd

Från 2021
Sanna Marin kliver ur en bil
Bildtext Statsminister Sanna Marin träffade sina nordiska ministerkollegor i Köpenhamn.
Bild: Claus Rasmussen / EPA

De nordiska statsministrarna vill satsa på en bättre gemensam beredskap vid framtida kriser. Man vill också utveckla energisamarbetet länderna emellan, säger statsminister Sanna Marin till Svenska Yle.

Stängda gränser, svårigheter vid gränsregioner, brist på koordinering och beredskap är några av de frågor som de nordiska statsministrarna har fått kämpa med under pandemin. 

Under en gemensam presskonferens i Köpenhamn på onsdagen presenterade de nordiska ländernas statsministrar ett gemensamt uttalande om försörjningsberedskap och annan gemensam beredskap.

Finland har haft ordföranderollen för det nordiska ministerrådet i år och under året har utvecklandet av den gemensamma beredskapen varit en av de viktigaste frågorna för ministerrådet.

– Som en del i arbetet för att bli världens mest integrerade region år 2030 har vi nu kommit överens om att fördjupa vårt beredskapssamarbete, säger statsminister Sanna Marin till Svenska Yle.

Nrodiska ministrar
Bildtext Nordiska ministerrådet i Köpenhamn.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Enligt Marin har coronakrisen visat att de nordiska länderna inte har varit tillräckligt väl förberedda för att bekämpa stora kriser tillsammans.

– Vi vill vara beredda på framtida kriser, inte bara hälsokriser eller pandemier, utan vi måste också vara förberedda på andra hot som exempelvis klimatförändringen för med sig, säger Sanna Marin.

Jan Erik Enestam föreslår i en rapport att de nordiska länderna borde inrätta en särskild enhet för civil krisberedskap, vad tycker du?

– Vi kommer att bekanta oss med rapporten noggrant, men jag tycker att det är viktigt att vi försöker fokusera det konkreta samarbetet där vi på gräsrotsnivå kan arbeta tillsammans, säger Marin som också säger att hon inte vill se att man skapar fler byråkratiska system.

Statsminister Sanna Marin går inte in på exakt hur det fördjupade samarbetet kommer att se ut i framtiden.

– Arbetet har precis börjat. Vi har en gemensam vilja att förbättra samarbetet, och i framtiden kommer arbetet att ske på tjänstemannanivå och de kommer att leta efter de områden där vi kan förbättra samarbetet, säger hon och fortsätter:

– Finland kommer också i framtiden att ta hand om sin egen beredskap och genom att stärka vår egen beredskap kan vi stödja andra, säger hon.

Utveckla energisamarbetet

Statsministrarna har också diskuterat de nordiska ländernas energisamarbete och Sanna Marin menar att de övriga europeiska länderna har mycket att lära av Norden. 

– Vi producerar energi tillsammans, vi delar energi över gränserna, vi har fungerande elnät och nu tittar resten av världen på oss och ser vad de kan lära sig av oss, säger hon.

Sanna Marin hälsar på Danmarks statsminister
Bildtext Danmarks statsminister Mette Frederiksen välkomnar Sanna Marin till Köpenhamn.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Statsministrarnas vision är att Norden ska bli världens första gröna region. 

– Jag tror att vi kan visa åt resten av världen att den gröna omställningen är möjlig att göra på ett rättvist sätt, säger Marin.

Marin kommenterade den svenska gängkriminaliteten

Trots att de nordiska länderna pratar om vikten av öppna gränser har Danmark under några år haft gränskontroller mot Sverige. Motivet är hotet från militanta islamister och organiserad brottslighet.

Statsminister Sanna Marin kommenterade på en presskonferens under onsdagen gängbrottsligheten i Sverige och debatten om gängen som än en gång aktualiserats efter mordet på den kända rapparen Einár i oktober

– Som tur är liknar läget i Finland inte läget i Sverige, men om vi inte förbereder oss och inför åtgärder så kan situationen förvärras. Jag anser att det är särskilt viktigt att undvika social segregering i städerna och se till att alla har möjlighet att få ett jobb, säger hon och fortsätter:

– Vi måste också se över hur vi utvecklar våra städer så att det inte skapas stadsdelar där det till stor del bor personer som är arbetslösa eller har andra sociala utmaningar, säger Marin.