Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Mikko Kodisoja, Ilkka Paananen och Heikki Herlin hade de högsta inkomsterna 2020 – här hittar du inkomsttoppen i hela landet och per landskap

Från 2021
Uppdaterad 11.11.2021 10:42.
Bildkollage på Mikko Kodisoja, Ilkka Paananen och Heikki Herlin.

Supercells Mikko Kodisoja och Ilkka Paananen samt Kone-arvtagaren Heikki Herlin hade de högsta inkomsterna 2020 enligt skattemyndighetens lista till medierna. Vi har uppdaterat listan med namnen på personer med betydande inkomster som har bett om att inte vara med på utskicket till medierna. Här hittar du också landskapens inkomsttoppar.

Listan är kompletterad med de sista namnen 11.11.2021 kl 10:40.

I år får medierna två listor, en med de personer som har de högsta inkomsterna och en med namnen på de personer som har bett om att inte vara med på den första listan. Alla skattebetalares inkomstuppgifter är offentliga.

Supercells grundare Mikko Kodisoja, Supercells vd Ilkka Paananen och Kone-arvingen Heikki Herlin hade de högsta inkomsterna 2020 enligt den lista skattemyndigheten skickade till medierna.

Mikko Kodisoja som lämnade Supercell 2020 för att grunda filmstudion Fireframe tjänade 93 miljoner euro förra året. Spelbolaget Supercells grundare och vd Ilkka Paananen tjänade å sin sida 86,7 miljoner euro 2020. Han hade över 14 miljoner i förvärvsinkomster vilket gör att han hade Finlands högsta lön förra året, enligt de uppgifter som vi har nu.

Trea på listan kom Niklas Herlins son Heikki Herlin. Herlin är en av huvudägarna i Cargotec. Han äger också stora delar av Alma Media och Oriola.

Jonas Jungar, chef för kvalitetskontroll och publikdialog på Svenska Yle

Jonas Jungar: Därför publicerar vi skatteuppgifterna

Öppenheten en viktig del av demokratin.

Mer inkomstskatt 2020 än 2019

Förra året betalades 0,7 miljarder (2,2 procent) mer skatt än föregående år. Totalt betalade privatpersoner 32,2 miljarder euro i skatter. Orsaken till ökningen är att kapitalinkomsterna ökade och det betalades mer skatter på pensioner och arbetslöshetsförmåner. Coronan påverkade i högre grad låginkomsttagare, så skatten på löneinkomster sjönk bara lite under coronaåret.

Graf som visar könsfördelningen bland inkomsttoppen.

Det är fortfarande mest män i den absoluta inkomsstoppen. Av de 1 000 som hade de högsta inkomsterna var 7 stycken dödsbon, 148 kvinnor och 845 män. Bland personer med de högsta inkomsterna var den vanligaste åldern 50 till 59 år. Näst vanligast var mellan 40 och 49 år.

2 400 namn meddelas på en skild lista

Varje år får medierna en lista av skattemyndigheterna med finländare som tjänat mer än 100 000 euro föregående skatteår. Yle publicerar bara namnen på de 1 000 som har tjänat mest. I år har drygt 2 400 personer bett om att inte vara med på listan som medierna får. Eftersom också deras inkomstuppgifter är offentliga skickar skattemyndigheterna ut en skild lista med de namnen men utan uppgifter om inkomsterna. Under dagens lopp fyller vi på vår topplista med de namn som saknas. De namn som tillkommit senare märks ut med en asterisk *.

Varför finns det två listor?

Här är personerna med de högsta beskattningsbara inkomsterna 2020

Listan är sorterad enligt de totala inkomsterna. Klicka på namnet för att få mer detaljerad information om personens inkomster och skatter 2020. Du kan också se tidigare års topplistor, eller söka på namn och välja år för att se om personen förekommit på topplistan förut.

Du kan också välja landskap. Då visas de 30 personer som hade de högsta inkomsterna i det landskapet.

Diskussion om artikeln