Höstersjörullarna kryddas med alger – en enkel inkörsport till framtidens mat
Alltid när man skall lära sig att ta in en ny råvara på tallriken lönar det sig att börja med ett bekant koncept. I vårrullar har man risnudlar eller glasnudlar, i Höstersjörullar byts nudlarna ut mot alger med smak av hav.
Det här receptet ingår i en samling recept som Marhaförbundet har gjort.
Höstersjörullar
Det här behöver du till 10 rullar:
1 stor morot
200 g rödkål
1 gurka
1 stort äpple
1 kruka mynta
100 g rörhinna (alger)
10 skivor rispapper
Gör så här:
Skölj grönsakerna och äpplen, och skär i tunna strimlor. Skölj även myntan.
Fyll ett stort fat med varmt vatten. Doppa rispappret i varma vattnet några sekunder, så att den mjuknar.
Placera några löv mynta på rispappret, ca en fjärdedel från kanten. Lägg strimlad morot, rödkål, gurka och äpple över myntan. Toppa till sist med alger.
Rulla ihop rispappret. Vik först den korta översidan ovanpå strimlorna. Vik sedan in högra och vänstra sidan, och rulla sedan ihop helheten.
Ät som sådana eller dippa i jordnötsdipp eller något motsvarande.
Jordnötsdipp
Det här behöver du:
1 dl jordnötssmör
2 msk sojasås
1 msk citronsaft
1-2 msk vatten
Rör ihop jordnötssmör med sojasås och citronsaft. Späd ut med vatten tills du får en lämplig konsistens. Såsen kan till en början verka skära sig, men fortsätt blanda så jämnar den ut sig.