Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Sampos resultat växte tack vare utförsäljning av Nordea-aktier: "Vi är nöjda med priset"

Björn Wahlroos talar.
Bildtext Björn Wahlroos har varit styrelseordförande i Sampo sedan 2009.

Försäkringskoncernen Sampos resultat före skatt ökade till hela 632 miljoner euro under perioden juli-september 2021, jämfört med 485 miljoner euro under samma period ifjol. Ökningen beror främst på att Sampo har sålt av sitt innehav i Nordea, och utförsäljningen kommer att fortsätta.

Sampo uppger att försäljningen av Nordea-aktier hade en positiv effekt motsvarande 144 miljoner euro under det tredje kvartalet.

Också försäkringsverksamheten har överlag gått bra, enligt koncernchefen Torbjörn Magnusson. Till exempel försäkringsbolaget If redovisar ett resultat före skatt på 252 miljoner euro, jämfört med 233 miljoner året innan.

Nordea-ägandet krymper

Sampo meddelade hösten 2020 att bolaget har fattat ett strategiskt beslut som innebär att Sampo koncentrerar sig på försäkringsverksamheten och minskar sitt ägande i Nordea.

Sampos andel i Nordea låg länge på omkring 20 procent. Sampos långvarige styrelseordförande och storägare Björn Wahlroos kunde därmed också ta posten som styrelseordförande i Nordea.

Nordeas logga i blått.

Torbjörn Magnusson efterträdde Wahlroos som Nordea-ordförande år 2019. Hösten 2020 började Sampo sälja ut av sitt Nordea-innehav, och ägarandelen har nu krympt till 6,1 procent.

Extra utdelning i antågande

Så sent som förra veckan meddelade Sampo om försäljningen av 162 miljoner Nordea-aktier, till ett värde av sammanlagt 1 725 miljoner euro. Sampos aktieägare kan se fram emot en extra utdelning på minst 2 euro per aktie.

Enligt tidigare bedömningar kan Sampo sälja återstoden av sitt Nordea-innehav till sommaren eller hösten 2022.

– Utförsäljningen har framskridit snabbare än vi ursprungligen tänkt oss, men vi är nöjda med det pris vi har fått för aktierna, sa Magnusson under en presskonferens på onsdag eftermiddag.

Sampos aktiekurs har stigit något på Helsingforsbörsen under onsdagen.