Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Robert Helenius manager om nya skrällrankningen till Yle Sporten: ”Siffran struntar jag fullständigt i – han ska boxas om VM-titeln”

Från 2021
Robert Helenius ser fundersam ut i ringen.
Bildtext Robert Helenius tror fortfarande på en VM-match.
Bild: Yle/Sebastian Backman

Robert Helenius rapporterades vara fem före klar för en VM-match. Men förbundet WBA:s rankning verkade vara en kalldusch. Det köper inte boxarens manager Markus Sundman.

– Det är lite råddigt, säger Markus Sundman till Yle Sporten och skrattar till.

Råddigt är bara förnamnet då man ska nysta upp vändningarna som åtminstone just nu verkar stoppa Robert Helenius från en VM-match.

Helenius knockade Adam Kownacki för nästan två år sedan i New York. Redan den matchen hade så kallad eliminator-status, som borde ha gjort Helenius till VM-utmanare nummer ett på WBA:s rankning.

Men så blev det inte. Istället blev han så kallad ”Gold Champion”.

En andra knockout räckte inte heller till?

Kownacki ville ha revansch – och Helenius knockade honom en gång till. Den här gången i Las Vegas. Efter den senaste segern hann Sky Sports rapportera att Helenius nu äntligen skulle få sin VM-match.

Men då WBA på måndagen publicerade sin rankning var Helenius fortfarande trea och saknade dessutom än en gång status som garanterad VM-utmanare, ”mandatory challenger”. Det är en status som WBA uttryckligen ska ge en boxare på rankningen.

Men – påpekar Sundman – ingen annan på listan hade statusen heller.

– Vår position är att det är Robert som är ”mandatory”. Det är hans plats. Vi har lämnat in våra önskemål om det här till WBA och väntar nu på svar. Vi kommer att driva den här saken med alla möjliga medel, säger han.

Robert Helenius manager Markus Sundman tittar in i kameran.
Bildtext Markus Sundman håller fast vid att Robert Helenius ska få gå sin VM-match.
Bild: Yle/Sebastian Backman

Att hoppas på att WBA skulle ge Helenius titeln är att underskatta sinnestillståndet i boxarens läger just nu.

– Vi räknar med att de ska göra det – det är det enda de kan göra. Vad han har för siffra framför sitt namn? Det struntar jag fullständigt i. Det är statusen som spelar någon roll. När VM-bältet står på spel nästa gång är det Robert som ska boxas om det, säger Sundman bestämt.

”Löser det här”

Det är britten Daniel Dubois som är första utmanare på WBA:s rankning, närmast före Michael Hunter från USA. Oleksandr Usyk innehar just nu VM-titeln efter att ha slagit Anthony Joshua i skrällstil.

Oleksandr Usyk besegrade Derek Chisora i boxning.
Bildtext Oleksandr Usyk är WBA-förbundets världsmästare.
Bild: ullstein bild - DanLak Photography/ All Over Press

Tekniskt sett är Helenius också aktuell som utmanare för Tyson Furys WBC-titel, men på WBC:s rankning hittas Helenius på plats 13.

Joshua har redan meddelat att han vill ha en revansch, något som britten hade rätt att kräva. Men, påpekar Sundman, innan det kräver WBA att Usyk möter den garanterade utmanaren.

– Det finns regler som förbunden ska följa, säger han.

– Det här är politik, så är det bara. Men man ska fortfarande vinna matcher och vara intressant. Det är det som det handlar om. Det kommer aldrig att försvinna. Robert är i den bästa positionen han någonsin varit på. Vi tar det lugnt, ger det november och löser det här. Sen tittar vi framåt.

Diskussion om artikeln