Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Solidium, Neste och Elisa betalade mest skatt 2020 – se vilka företag det gick bäst för i din kommun och i hela landet

Från 2021
Uppdaterad 10.11.2021 12:39.
En skylt med Solidiums logo.
Bildtext Statsägda Solidium toppar listan på företag som betalade mest skatt.
Bild: Lehtikuva

År 2020 betalade statsägda Solidium över 95 miljoner euro i skatt. Näst högsta skatten, nästan 80 miljoner, betalade Neste Abp som hade en vinst på 400 miljoner euro och trea kom Elisa med 69 miljoner euro i skatt.

Coronaåret har varit lönsamt för Solidium, som förvaltar statens ägande i olika bolag. Jämfört med förra året har bolaget nästan fördubblat sin vinst. Orsaken är att det har gått bra för många av de bolag staten äger andelar i. I januari 2021 sa Solidiums vd Antti Mäkinen att år 2020 var ett överraskande bra år för investerare. Skogsbolagen Metsä Outotec och Stora Enso står för det mesta av Solidiums vinst år 2020.

Även om Neste Abp som betalade näst mest skatt hade en vinst på över 400 miljoner euro år 2020, var vinsten nästan 143 miljoner euro lägre än året innan. Mobiloperatören Elisa som betalade tredje mest skatt år 2020 hade en vinst på 345,5 miljoner. Det var lite mer än året innan då bolagets vinst var 340 miljoner.

Det företag som hade den allra högsta vinsterna år 2020 var Nordea Bank Abp, men eftersom bolaget bara betalade 100 euro i skatt år 2020 finns det inte med på listan. Bolagen i Nordea-koncernen betalade ändå sammanlagt 110 miljoner euro i skatt.

I vår lista på företagen som betalade mest skatt och hade de högsta vinsterna ingår bolagen som hör till koncerner enskilt, inte sammanräknade. De koncerner som betalade mest skatt var enligt finansbranschens sammanställning Bayer, K-gruppen, Nordea och OP-gruppen.

Sex procent mindre samfundsskatter 2020

För många företag var coronaåret 2020 svårt, men ser man sammantaget på alla företag i Finland gick det ändå bättre än väntat. År 2020 betalade företagen 5,4 miljarder euro i samfundsskatt vilket var 0,4 miljarder mindre än året innan.

Coronarestriktionerna drabbade samhället ojämnt och många företag hade ett bra år resultatmässigt. De coronastöd som samhället betalade till företag har också bidragit till att samfundsskatterna inte sjönk så mycket som man befarade. Coronastöden var beskattningsbar inkomst.

Jonas Jungar, chef för kvalitetskontroll och publikdialog på Svenska Yle

Jonas Jungar: Därför publicerar vi skatteuppgifterna

Öppenheten en viktig del av demokratin.

Företagen som betalade mest skatt i din kommun

Vi har sorterat uppgifterna om samfundens skatter och vinster kommunvis. Med på listan kommer de företag som har gjort den största vinsten och därmed också betalat den högsta samfundsskatten. Samfundsskatten fördelas så att staten får ungefär 70 procent och företagets hemkommun cirka 30 procent.

I tabellen hittar du de 1 000 företag som betalade mest samfundsskatt i hela landet och 100 företag per kommun. Välj den kommun du är intresserad av i listan. I sökfältet kan du också söka på enskilda företag.

Diskussion om artikeln