Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Christoffer brände ut sig då dottern Lotta föddes: "Det kändes som om jag höll på att dö"

Från 2021
Christoffer brände ut sig då dottern Lotta föddes - "Det kändes som om jag höll på att dö" - Spela upp på Arenan

Christoffer Vidjeskog tackar sin lyckliga stjärna för att hans utmattning inte ledde till depression. Ångesten var tillräckligt att tackla då han blev utbränd och gick in i väggen. Nu är han på väg att hitta tillbaka till sig själv – och ett nytt sätt att leva.

När dottern Lotta föddes för ett par år sedan kände Christoffer ångesten komma krypande.

– Jag hade varit stressad väldigt länge före och hade länge jobbat på kniveggen. Jag märkte att jag började oroa mig för saker som jag inte alls hade funderat på innan vi fick barn. Angående Lottas hälsa, även om det inte var något direkt allvarligt, så skapades en viss ångest hos mig. Och den där stressen blev ganska svår att hantera till sist, säger Vidjeskog.

Oron ledde till panikattacker och vardagen blev svår att manövrera.

– Jag sökte hjälp eftersom jag inte förstod vad det handlade om. Det kändes som om jag höll på att dö. Väldigt snabbt insåg vi att mina symptom var psykiska.

Christoffer Vidjeskog och dottern Lotta sitter på golvet och målar i en målarbok.
Bildtext När Christoffer Vidjeskog mådde som sämst var han ofta orolig över dottern Lottas hälsa. Även om hon var helt frisk.
Bild: Yle/Kati Enkvist.

Vidjeskog är nöjd över vården han fick. Han blev sjukskriven och efter det vårdledig med dottern Lotta.

– Det var då som jag fick möjligheten att vara med och starta Folkhälsans pappagrupp i Jakobstad. Men vi funderade länge på hur vi skulle marknadsföra gruppen. Hit får du komma och tala om dina känslor med vilt främmande människor – kanske inte så lockande för många pappor. Men nu är vi ett gäng på 10–11 pappor som träffas och delar tankar kring faderskap.

Hit får du komma och tala om dina känslor med vilt främmande människor – kanske inte så lockande för många pappor

― Christoffer Vidjeskog om pappagruppen

Det hjälper att dela tankar

Vidjeskog vet att pappor i dag vill vara lika aktiva med barnen som mammorna.

– Man vill inte höra att pappa säkert har valt kläderna till barnet och därför ser ut lite hur som helst. Eller om pappa gör middag så blir det knackkorv. Vi vill göra lika bra ifrån oss som vår partner.

Christoffer Vidjeskog sitter i en grön fåtölj och ler mot kameran.
Bildtext I dag kan Christoffer konstatera att utmattningen var en tung tid. Först nu börjar han hitta tillbaka till sig själv.
Bild: Yle/Kati Enkvist.

Och att få säga saker högt bland andra i samma sits är värdefullt.

– Bara att få konstatera en sak och höra att andra har exakt samma bekymmer gör att det känns bättre. Vi kan ju inte ge något exakt recept på hur du blir en perfekt pappa, men det är ju inte det som det handlar om heller, säger Vidjeskog.

Bara att få konstatera en sak och höra att andra har exakt samma bekymmer gör att det känns bättre

I dag mår Vidjeskog mycket bättre. Han börjar hitta tillbaka till nya vanor, nya förhållningssätt vid stress och ångesten har lättat.

– Det gäller att få vardagen att fungera och hitta ett nytt sätt att leva. Ett sätt som passar dig.

Christoffer Vidjeskog och dottern Lotta lämnar tillbaka låneböcker från biblioteket.
Bildtext Stadsbiblioteket är en populär plats för både far och dotter Vidjeskog. Lotta älskar böcker och Christoffer har börjat dela hennes intresse.
Bild: Yle/Kati Enkvist.