Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

En lugn paus i skolvardagen – Åke Hellmans stora mobil hänger i Lyceiparkens skola

Mobil i skolmatsalstak.
Bildtext Mobilen Andante finns nu i skolans mat- och festsal.

Högt över matbord, hönsfrikassé och raster svävar nu Borgåkonstnären och professorn Åke Hellmans (1915 – 2017) stora mobil Andante. De stora och små cirklarna rör sig sakta och lugnt i helt egna banor.  

Mobilen Andante är en donation till Borgå stad av Åke Hellmans barn, arkitekten Karl Johan Hellman och keramikkonstnären Åsa Hellman.

– Jag tror att pappa småler i graven. Han skulle vara överlycklig. Det handlar om en kontinuitet, som fick sin start på 1950-talet, säger Åsa Hellman.

Åke Hellman var teckningslärare vid Borgå Lyceum under åren 1945 – 53. Vid sidan om lärarjobbet arbetade han också med sitt måleri och med att utveckla mobiler. Några av dem hängde länge i skolan.

Stor mobil hänger i matsal.
Bildtext Andante har tidigare svävat i Helsingfors Konsthall. Den är omkring 2,5 meter hög.

Mobilen gjordes år 2017 i samband med utställningen Delad ateljé – Karin och Åke Hellman i Helsingfors konsthall. Avsikten var redan från början att skapa ett konstverk som skulle passa in i den höga kombinerade mat- och festsalen i Lyceiparkens skola.

– Han såg ju Andante i Konsthallen på vernissagen som 102-åring och tyckte att den var spännande, säger Karl Johan Hellman.

Åsa Hellman riktar sina bildkonstnärsögon upp mot cirklarna och rören. Mobilen bär klara spår av 1950-talets estetik.

– Men jag ser den också som något mycket lätt svävande, viktlöst och rörande, Jag tänker nog på olika naturfenomen när jag ser den. Ett träd vars grenar rör sig i vinden tillsammans med fåglar. Trots att den är abstrakt får man ändå associationer, säger hon.

Mobilbyggande.
Bildtext Mobillbygge på gång i Borgå Lyceum, Åke Hellman står längst till höger. En av mobilerna prydde i cirka 20 års tid skolans teckningssal.

Rätt stilla är den. Rörelserna är subtila, långsamma och kräver uppmärksamhet för att alls synas. Rektor Johannes Nygren står nöjd under det nya konstverket.  

– Det är ett väldigt annorlunda tillskott, men ett mycket välkommet. Det är inte väldigt vanligt någonstans att man ser hängande konstverk. I den här salen, som har stora fönster mot gatan, glädjer den både på insidan och på utsidan, säger han.

I den stora höga matsalen, med option på att också vara festsal, finns en del andra abstrakta konstverk på väggarna.

– Vi har väldigt stora vita ytor här som konsten piggar upp. För en del är det något som bara hör till och för andra så fungerar konsten kanske som en paus i vardagen, säger han.

Karl Johan Hellman och Åsa Hellman.
Bildtext Syskonen Karl Johan och Åsa Hellman.