Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Janette Lagerroos är Houtskär kapellförsamlings nya kaplan: "Det är skönt att valet är över och Houtskärsborna vet att dörren till kyrkan alltid står öppen"

Från 2021
Uppdaterad 04.11.2021 14:05.
Janette Lagerroos på bild och ser rakt in i kameran med ett leende.
Bildtext Janette Lagerroos valdes enhälligt till kaplan i Houtskär under kapellrådets möte den 3 november.
Bild: Jesper Alm / Yle

Houtskär kapellråd har enhälligt valt Janette Lagerroos till ny kaplan. Andra kandidat i valet var Peter Blumenthal.

– Nog känns det bra och visst har jag trott att det ska gå så här men man kan aldrig vara säker innan resultatet är klart, säger en glad Lageroos då Yle Åboland träffar henne i Nagu. Stödet jag har fått från Houtskär har varit kompakt vill jag påstå och därför känns det bra att få vara tillbaka i Houtskär.

Lagerroos var tidigare tillförordnad kaplan i Houtskär, men kunde inte söka tjänsten när den ledigförklarades i fjol på grund av att hon inte hade sin pastoralexamen. Då valdes i stället Peter Blumenthal, som var den enda behöriga kandidaten som sökt tjänsten, till t.f kaplan.

Väståbolands svenska församling var inte Lagerroos första val

– För min del var det tal om Houtskär redan innan jag blev prästvigd men då sade jag bestämt att jag ska inte som första jobb arbeta inom Väståbolands svenska församling utan ville göra något annat, säger Lagerroos.

Lagerroos jobbade en tid på Kimitoön men efter ett halvår blev det aktuellt med Houtskär då den tidigare prästen blev kyrkoherde i Österbotten. Då tog Lagerroos chansen och sökte till Houtskär och det sade klick.

– Jag var nyvigd präst och saknade pastoralexamen men kände direkt att här hör jag hemma och församlingsmedlemmarna tog varmt emot mig, säger Lagerroos. Eftersom det aldrig varit någon kö till ämbetet i Houtskär utan snarare varit svårt att hitta intresserade kändes det som att jag nu hade hittat en plats där jag trivdes.

Kyrkan i Houtskär.
Bildtext Houtskärs kyrka står alltid öppen för församlingsmedlemmarna meddelar nyvalda kaplanen Janette Lagerroos.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Lagerroos var inte behörig och kunde inte söka den ordinarie tjänsten då den ledigförklarades tidigare. Då valdes Peter Blumenthal till kaplan för Houtskärs kapellförsamling. Valet av Blumenthal väckte stort missnöje hos Houtskärsborna, som hade varit nöjda med Lagerroos.

– Församlingsmedlemmarna samlade in namn för min skulle och det känns ännu speciellt, säger Lagerroos. Men trots att det ur ett utomstående perspektiv kanske kändes orättvist fick jag tack vare det tid att färdigställa min pastoralexamen.

Domkapitlet beaktade invånarnas åsikt och fattade beslutet att bevilja Blumenthal kaplanstjänsten på bestämd tid, och tjänsten ledigförklarades på nytt i augusti.

"Konflikten inom församlingen har förstorats av medierna"

Konflikten i Houtskärs kapellförsamling bottnar i ett djupare missnöje inom Väståbolands svenska församling där kyrkoherde Harry S. Backström har kritiserats för att representera en konservativare syn inom kyrkan.

Inför mötet på onsdagen hade Backström meddelat att han inte vill föredra mötet och vill inte kommentera valet av ny kaplan.

– I medierna har det skrivits en hel del om konflikterna de senaste åren men fullt så dramatiskt har det kanske inte varit, säger Lagerroos. Det är smaskigt att ha en kvinna och en man som det går att ställa emot varandra och det har kanske gjorts större än det egentligen är.

Harry Sanfrid Backström står prästklädd framför altaret i Pargas kyrka
Bildtext Kyrkoherde Harry S. Backström vill inte kommentera valet av ny kaplan i Houtskärs kapellförsamling.
Bild: Maud Stolpe/Yle

Lagerroos har inte diskuterat med Backström om de förväntningar som finns på kaplanen i Houtskär men säger till Yle Åboland att det kan bli aktuellt att diskutera igenom upplägget inom en snar framtid.

– Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om att kyrkoherden inte ville föredra mötet där jag väljs och har inte hört hans argument om vad som ligger bakom, säger Lagerroos. Församlingsmedlemmarnas stöd har jag men jag måste säkert ta en diskussion med kyrkoherden för att se hur vi går vidare om det visar sig finnas något att diskutera.

Tror du att kyrkoherdens tysta protest handlar om att du är en kvinnlig präst?

– Nej, det tror jag nog inte, säger Lagerroos. Det handlar inte om att jag är kvinna utan att jag är en skäribo. Jag fungerar likadant som Houtskärsborna och därför kommer vi så bra överens. Det är vad jag känner att allt i grunden handlar om.

Houtskärs kapellförsamling har en ny kaplan

5:25