Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Har du nära till en bekant läkare också i framtiden? Sjundeåbor oroliga för att vardagen snart ser annorlunda ut

Portättbild på Anne Holländer, Sjundeå
Bildtext I Sjundeå är bland andra Anne Holländer nöjd över närheten till social- och hälsovårdstjänster. Det är något de nya ledamöterna i välfärdsområdesfullmäktige får fatta beslut om.

Det viktigaste är var vi får våra social- och hälsovårdstjänster. Det här är något de nya ledamöterna i välfärdsområdesfullmäktige på riktigt kan påverka, säger Sjundeås kommundirektör.

Sjundeåborna uppskattar just det i social- och hälsovårdstjänsterna där välfärdsområdesvalet har störst betydelse. Det är i alla fall kontentan efter en kort gallup.

Kommuninvånarna i Sjundeå tycker det är viktigt att man får service nära, snabbt och bra. De är också nöjda med de tjänster de får i dag.

Anne Holländer flyttade från Esbo till Sjundeå för sex år sedan. Hon berömmer läkarna som tar kontakt om de efter ens besök kommer att tänka på något, eller om det gått lång tid sedan senaste läkarbesök.

– Det här hände aldrig i Esbo, säger Holländer.

Efter årsskiftet kommer flera miljarder euro att gå genom folkvalda välfärdsområdesfullmäktige, men lagen styr långt hur många av de här eurona ska användas.

Sjundeås kommundirektör Juha-Pekka Isotupa tror att en av de viktigaste saker som välfärdsområdesfullmäktige kan besluta om är var invånarna får sina social- och hälsovårdstjänster.

Portättbild på Sjundeås kommundirektör Juha-Pekka Isotupa.
Bildtext Enligt Sjundeås kommundirektör Juha-Pekka Isotupa är det möjligt att välfärdsområdena försöker spara genom att centralisera social- och hälsovårdstjänsterna.

I och med vårdreformen blir Sjundeå är en del av Västra Nylands välfärdsområde, som sträcker sig från Hangö i väst till Högfors i norr och Esbo i öster.

Lokalinvånare oroar sig för att den egna kommunens service minskar och flyttar längre bort. Kommundirektör Juha-Pekka Isotupa vågar inte förutspå om det kommer att gå så, men det kan vara ett möjligt alternativ när välfärdsområdena söker olika sätt att spara i social- och hälsovårdstjänster.

Isotupa har en klar uppfattning på frågan om det faktiskt blir billigare med att koncentrera tjänster.

– Garanterat inte. Det kan hända att välfärdsområdet sparar pengar, men om en människa inte får vård i ett tidigt skede och sjukdomen förvärras så växer också utgifterna. Vi sparar till synes, men jag tror inte vi kommer att spara nationellt, säger Isotupa.

Artikeln är en översättning från finska till svenska. Den ursprungliga artikeln är skriven av Petteri Juuti på Yle Helsinki och kan läsas här.