Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kortbane-EM: Ida Hulkko klarade inte av att utmana i finalen – två finska rekord av Olli Kokko

Från 2021
Ida Hulkko i simbassängen.
Bild: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Kortbane-EM i simning pågår i ryska Kazan. Ida Hulkko fick inte till det i finalen på 100 meter bröstsim och slutade sjua. Nu laddar hon upp inför huvuddistansen 50 meter bröst som står på programmet på veckoslutet.

Det fanns vissa förhoppningar om att Ida Hulkko skulle kunna simma om en EM-peng i torsdagens final. I semifinalskedet var Hulkkos tid 1.05,00 bara 36 hundradelar från den tredje bästa tiden.

I finalen höll Hulkko samma fart som i semifinalen och tiden 1.04,98 räckte till en sjundeplats.

– Nivån var hög och det krävdes en hel del för att medalj, så det är inte så mycket att spekulera om, säger Hulkko enligt simförbundet.

Huvuddistansen är 50 meter bröst och innan det väntar ett par dagars vila. På lördag står försök och semifinaler på programmet och på söndagskvällen simmas det om medaljer.

Rekordförbättringar av Olli Kokko

På 200 meter fjäril knep Laura Lahtinen en biljett till torsdagskvällens final genom att sluta tvåa i sitt heat. Tiden 2.07,28 var semifinalernas sjätte bästa notering.

Tanja Ruohoniemi klockades i sin tur för tiden 2.13,29 och missade finalen med nästan fyra sekunders marginal.

Olli Kokko simmade på onsdagskvällen om en finalplats på 100 meter bröst efter att på förmiddagen slagit Matti Mattssons finska rekord i försöken.

Det blev en rekordputsning i semifinalen då det färska rekordet 58,05 rök med en hundradel. Kokko slutade sist i sin semifinal, men tiden 58,04 var inte mer än sex tiondelar från en finalplats.

– Taktiken var allt eller inget. Det var en tuff inledning och på sista 50 noterades jag för personligt rekord, säger Kokko till simförbundet.

Resultat, 100 meter bröstsim:

1. Martina Carraro, Italien 1.04,01
2. Jevgenija Tjikunova, Ryssland +0,24
2. Eneli Jefimova, Estland +0,24

7. Ida Hulkko, Finland +0,97

Diskussion om artikeln