Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Mamma slog sina barn – dömdes för misshandel

Litet barn täcker ansiktet med händerna. Illustrerande bild.
Bildtext Misshandeln har skett i Hangö och eventuellt också i Helsingfors. Bilden har inget med åtalen och domen att göra.

En kvinna har dömts att betala 30 dagsböter för att ha misshandlat sina två minderåriga barn. Åtalen om misshandel mot barnens mormor förkastades i brist på bevis.

Misshandelsbrotten har skett i Hangö och möjligen också i Helsingfors.

Det handlar om två barn, födda 2008 och 2012. Kvinnan har flera gånger under tidsperioden 2017-2019 slagit sina barn på kinderna. Det äldre barnet har också fått knytnävsslag på bröstet.

Barnen har i förhör hos polisen berättat om händelserna. Västra Nylands tingsrätt har bedömt barnens berättelser som trovärdiga och inte överdrivna.

Mamman har medgivit att hon gjort sig skyldig till brotten.

Också barnens mormor har berättat att hon slagit sitt äldre barnbarn tre eller fyra gånger och i samband med ett bråk om tv-tittandet tagit fast det yngre barnet bakifrån med båda händerna. Mormodern har bestridit att hon skulle ha haft för avsikt att misshandla eller på annat sätt förorsaka det yngre barnet smärta.

Eftersom ingetdera av barnen har berättat om mormoderns påstådda förfarande, finns inte bevis för åtal. Västra Nylands tingsrätt har således förkastat åtalen mot mormodern.

Tingsrätten dömde mamman till 30 dagsböter à 21 euro, det vill säga 630 euro. Hon åläggs också att erlägga en brottsofferavgift på 80 euro.

Kvinnan ska också betala sina barn 400 respektive 300 euro för sveda och värk och tillfälligt men. Till summorna ska också betalas dröjsmålsränta.

Vid straffmätningen beaktades Europarådets konvention om förebyggande och bekämpning av våld i hemmet, den så kallade Istanbulkonventionen, som trädde i kraft i augusti 2015.

I enlighet med konventionen anser Västra Nylands tingsrätt att vid straffmätningen ska som betungande beaktas att alla de brott som tillräknats svaranden, det vill säga mamman, har riktats mot barn och hemma.

Domen har inte vunnit laga kraft.