Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Harry S. Backström avgår som kyrkoherde i Väståboland

Från 2021
Uppdaterad 04.11.2021 14:01.
Harry Backström, kyrkoherde i Väståbolands svenska församling, framför Pargas kyrka.
Bildtext Som motivering till att han avgår nämner Backström att den teologiska och trosmässiga utvecklingen i den evangelisk-lutherska kyrkan.
Bild: Carmela Johansson/Yle

Harry S. Backström meddelade på onsdagskvällen att han avgår som kyrkoherde för Väståbolands svenska församling. Han meddelade om sitt beslut via ett e-postmeddelande som gick ut till anställda, förtroendevalda och media.

I pressmeddelandet skriver Backström att det senaste årets händelser fått honom att inse att det dags att lämna tjänsten som kyrkoherde i Väståbolands svenska församling.

– Det har på många sätt varit ett problematiskt år och jag har insett nu att det kanske har blivit dags för mig att stiga åt sidan, säger Backström. Det har uppstått en del problematiska situationer där jag anser att jag oförtjänt kommit i fokus.

Vilka problematiska situationer avser du?

– Det handlar om processen kring kaplansvalet i Houtskär där jag enligt mig själv fått oskälig kritik från många håll trots att jag egentligen inte har någonting alls med valet att göra, säger Backström till Yle Åboland. Jag har involverats i den här processen trots att jag inte har med saken att göra.

"Jag kan inte längre skriva under den evangelisk-lutherska kyrkans trosmässiga utveckling"

En annan motivering som Backström nämner är den teologiska och trosmässiga utvecklingen i den evangelisk-lutherska kyrkan. I synnerhet inom Borgå stift och som starkt har påverkat hans beslut att avgå.

– I kyrkolagens första paragraf står det att bibeln ska vara rättesnöret i kyrkans heliga beslutsfattande men jag anser att så nog inte är fallet längre, säger Backström. Därför känner jag att jag inte längre kan ställa upp på den grunden och väljer att avgå.

Ska forska i hur bibeln och citat ur bibeln hanteras i medierna

Backström har sagt upp sig från sin tjänst som kyrkoherde och avgår den 28 februari 2022. Tills dess har han semester och utför sina sista arbetsuppdrag i församlingens tjänst den 31 december 2021. En kyrkoherdevikarie kommer alltså att behövas från och med den 1 januari 2022.

Backström blir pensionär från och med den 1 mars, men i pressmeddelandet skriver han att han kommer att starta upp och leda ett flerårigt juridiskt forskningsprojekt.

– Jag ska forska i hur medierna hanterar uttalanden kring Bibeln och hur Bibeln citeras i media, säger Backström. Jag vill undersöka ifall hanteringen av dessa värdefrågor i medierna påverkar det juridiska beslutsfattandet.