Hoppa till huvudinnehåll

Klimat

COP26: Koalition på 190 organisationer och länder lovar sluta med kol – men stora kolbovar som Kina och USA går inte med på det

Från 2021
Uppdaterad 04.11.2021 16:41.
Ett kolkraftverk i soluppgång.
Bildtext Flera stora kolproducerande länder lovar göra sig av med kolet.
Bild: Alamy / All Over Press

Kolen må vara billig och lättillgänglig, men den är den största boven i klimatförändringen. Nu har en koalition på 40 länder och 150 organisationer på klimatmötet i Glasgow enats om att ersätta kolen med miljövänligare alternativ.

De rika länderna siktar på att ersätta koleldade kraftverk med grönare alternativ på 2030-talet, medan samma mål för fattigare länder är 2040-talet.

Bland de länder som skrivit under avtalet finns Polen, Vietnam och Chile – tre massiva kolländer. Många av världens största kolberoende länder har däremot valt att inte skriva under avtalet. Hit hör bland annat Kina, USA, Indien och Australien.

Många vill inte sluta med kol eftersom det är ett billigt sätt att producera energi på. År 2019 producerades närmare 40 procent av all elektricitet globalt med kol.

En dyr affär – kolproducenter måste stödas samtidigt som man investerar i grönare och dyrare energi

Kol är det mest nedsmutsande fossila bränslet som orsakar massiva utsläpp av växthusgaser. De här växthusgaserna är den största bidragande faktorn till klimatförändringen. Att sluta med kol är med andra ord oerhört viktigt för att man ska nå globala klimatmål.

De som skrivit under avtalet lovar att undvika nya investeringar i kolkraftverk, både hemma och utomlands, samt helt och hållet avskaffa kolanvändningen på längre sikt.

– Slutet på kolproduktionen är i sikte. Världen går mot rätt riktning – redo att omfamna de miljömässiga och ekonomiska vinster det medför och bygga en framtid som bygger på grön energi i stället för kol, säger Kwasi Kwarteng som är Storbritanniens minister för näringsliv, energi och industriell strategi och en av de som är med och ordnar klimatmötet i Glasgow.

Kolkritiska alliansen Powering Past Coal Alliance, som för kampanj för att minska på kolanvändningen, har också fått 28 nya medlemmar under klimatmötet. Hit hör bland annat Ukraina som lovar sluta med kol före år 2035. En tredjedel av Ukrainas energi produceras med kol i fjol.

Övergången från kol till mer hållbar energi kräver massiva investeringar – det är inte någon billig affär. Under klimatmötet i dag, torsdag, väntas världsledarna diskutera exakt hur man rent ekonomiskt ska lyckas sluta med kol. Exempelvis de som livnär sig på kolproduktionen måste stödas ekonomiskt samtidigt som man investerar i grönare energi.

Källor: Reuters, AFP

Uppdatering 16:40, 4.11.2021: Artikeln uppdaterades med tydligare formuleringar om att det rör sig om 40 länder och 150 företag i koalitionen. Inte 190 länder.