Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

HPV-vaccin minskar risken för livmoderhalscancer med 90 procent – forskare är lyriska över färre cancerfall: "Bara toppen på isberget"

Från 2021
Uppdaterad 04.11.2021 08:31.
En flicka vaccineras med en spruta i armen.
Bildtext HPV-vaccinet ingår i det nationella vaccinationsprogrammet i Finland.
Bild: AOP

HPV-vaccinet, alltså vaccinet mot papillomvirus, är mycket effektivt, visar ny omfattande forskning publicerad i tidningen The Lancet. Vaccinet ger ett 90 procents skydd mot livmoderhalscancer.

HPV orsakar också flera andra former av cancer, bland annat cancer i munhålan, svalget, ändtarmsöppningen, penis, slidan och i de yttre könsdelarna. Enligt studien, den mest omfattande av sitt slag, minskar cancerrisken speciellt bland de allra yngsta som fått vaccinet.

Vaccinets framgång bidrar också till att de vaccinerade mer sällan behöver gå på cellprovskontroller.

I Finland får alla i åldern 10–12 år vaccinet gratis och det erbjuds också till pojkar i årskurserna 7–9. Vaccinet ges i två doser. Den första ges vanligen i årskurs 5, den andra i årskurs 6.

Om vaccinationen görs senare, när personen fyllt 15 år, ges totalt tre doser.

Cancerfallen minskar speciellt bland yngre

Lancet-studien gjordes i Storbritannien och den visar att livmoderhalscancerfallen bland kvinnor minskat kraftigt sedan man inledde vaccineringarna.

"Vår studie ger det första konkreta beviset på effekterna av HPV-vaccinet och att vaccinet minskar antalet cancerfall", konstaterar forskarna som gjort studien.

Den största skillnaden syns bland de yngsta. Ju tidigare man får vaccinet, desto bättre effekt har det. Vaccinprogrammet har enligt forskarna förhindrat drygt 450 cancerfall och över 17 000 fall av förstadier till cancer.

"Och det här är bara toppen på isberget. Cancerrisken ökar med åldern och vaccinens effekt kommer synas mer då, vilket betyder att man om några år kan säga att man förebyggt betydligt fler cancerfall", skriver forskarna.

Livmoderhalscancer är en av de vanligaste formerna av cancer bland kvinnor. Hundratusentals dör varje år i den här typen av cancer, som lätt kan förebyggas med vaccin.

Ett problem är ändå den låga vaccinationstäckningen och tillgången till vaccin.

"Även i rika länder såsom Storbritannien där HPV-vaccinet är gratis, når man inte WHO:s mål om en 90 procents vaccinationstäckning bland 15-åriga flickor", konstaterar gynekologerna Maggie Cruickshank och Mihaela Grigore i samband med forskningen.

Källa: AFP, The Lancet