Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Israel undviker nyval – första statsbudgeten på tre år klubbades igenom

Från 2021
Israels premiärminister Naftali Bennett står vid ett talarpodium och håller tal.
Bildtext Premiärminister Naftali Bennett och hans regering undviker att falla efter att statsbudgeten godkänts.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Efter en maratonlång omröstning i parlamentet i Israel har den första statsbudgeten på tre år fått grönt ljus. Den israeliska regeringen var pressad att få budgeten godkänd – om den inte hade fått klartecken hade nyval utlysts.

Regeringen hade tid på sig till den 14 november för att få statsbudgeten godkänd. Om nyval hade blivit aktuellt hade det banat vägen för den tidigare premiärministern Benjamin Netanyahu och hans comeback.

Det hade blivit Israels femte val på tre år.

Nu får ändå premiärminister Naftali Bennett och hans regering som bildades i juni fortsätta.

"Efter år av kaos har vi bildat en regering, överkommit deltavarianten och nu, tack gode Gud, har vi fått igenom en budget för Israel", skriver Bennett på Twitter.

Politisk kris med Netanyahu i rampljuset

Israels parlament inledde sin session för att godkänna budgeten på onsdagskvällen.

Debatten inleddes med tal av Bennett och Netanyahu där de båda attackerade varandra. Debatten i parlamentet pågick hela natten – alla ville säga sitt och försöka komma med ändringar i budgeten.

Bennetts regering har knapp majoritet i parlamentet. Regeringen består av åtta partier, men man fyller endast 61 av 120 platser i parlamentet. Regeringen består av allt från ultranationalister till islamister.

Tidigt på torsdagsmorgonen godkändes budgeten med siffrorna 61–59. Därmed klubbades den första statsbudgeten igenom sedan 2018.

Israel gick in i en politisk kris efter de val som hölls i april år 2019. Ett högerextremistiskt parti som tidigare varit allierat med Benjamin Netanyahu vägrade sitta i regeringen tillsammans med honom. Netanyahu anklagades nämligen då för flera brott.

Det valet följdes av flera misslyckade val. Ingen lyckades bryta dödläget i förhandlingarna och komma överens om en statsbudget – tills nu.

Källa: AP, AFP