Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Pekka Rinne får ultimata hyllningen av Nashville – blir första spelaren i klubben som får tröjan hissad i taket: ”Lämnar inte mycket utrymme för en comeback”

Pekka Rinne tackar publiken.

Den 24 februari blir en speciell dag för Pekka Rinne. Då kommer nämligen målvaktens tröja att hissas upp i taket i klubbens hemmaarena. Det är bara rätt att hans nummer är det första som pensioneras, säger Nashvilles GM David Poile.

Jari Kurri (Edmonton), Teppo Numminen (Arizona), Teemu Selänne (Anaheim) och Jere Lehtinen (Dallas) är de enda finländska spelare som fått sina tröjor hissade i NHL. I vinter sällar sig också Pekka Rinne till den här skaran.

Nashville Predators har meddelat att Rinnes tröja med nummer 35 kommer att pensioneras den 24 februari. Rinne blir samtidigt den första spelaren i klubbens historia som får den här hedersbetygelsen.

– Pekka var ansiktet utåt för Predators i mer än 15 år och det är bara rätt att hans nummer är det första som pensioneras. Han är kanske den största orsaken till att organisationen har växt till vår nuvarande nivå, säger klubbens GM David Poile.

Nashvillen fanit osoittivat kunniaa Pekka Rinteelle.

"Hade ingen aning"

Normalt brukar det dröja några år innan en klubb pensionerar en spelares nummer men inte i Rinnes fall. Så sent som i juli meddelade Rinne att karriären är över.

– Det här lämnar inte mycket utrymme för en comeback, säger Rinne med ett skratt i Yle Urheilus intervju. Jag hade ingen aning och det är verkligen en överraskning att det skedde så snabbt.

– Jag får börja förbereda mig redan nu så att jag inte har en klump i halsen under hela mitt tal. Den kvällen blir en avslutning på allt och jag vill kunna njuta.

Pekka Rinne gör en sidledsförflyttning när pucken glider mot målet
Bildtext Rinne gjorde 683 grundseriematcher för Nashville.

När Rinne avslutade sin aktiva karriär lämnade han ett hektiskt hockeyliv bakom sig. Den första tiden som hockeypensionär har varit betydligt lugnare och Rinne har spenderat mycket tid i Finland.

Trots att Rinne lämnat sporten bakom sig så följer han ändå noggrant med hur det går för Nashville i grundserien.

– Under Nashvilles första match kändes det ett tag som att jag var på fel ställe då jag såg matchen i Finland, men jag har fattat rätt beslut, säger han.

Kan återvända som målvaktstränare

Rinne har fortfarande nära kontakt med spelare och ledare i Nashville, och i framtiden kan arbetsplatsen finnas i klubben.

– Målvaktstränaren skickar sammandrag av matcher och vi har talat en del om Juuse Saros. Jag är fortfarande på karta med vad som händer och i framtiden kanske jag kan vara mer involverad.

– Jag kunde till exempel vara en del av staben av målvaktstränare. Vara ett extra par ögon och jobba med att utveckla målvakter, säger Rinne.