Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sveriges nya socialdemokratiska ledare Magdalena Andersson är "kunnig, tydlig och frispråkig – borde profilera partiet skarpare men ändå kompromissa"

Uppdaterad 04.11.2021 21:53.
Magdalena Andersson blir vald till partiledare - Spela upp på Arenan

Magdalena Andersson får nu kavla upp ärmarna i ett försök att vända den nedåtgående trenden för Socialdemokraterna i Sverige. Stödet för partiet har sjunkit i de senaste valen, och den nya partiledaren står inför hård press från olika håll. Från vänsterfalangen kommer krav på en starkare vänsterpolitik.

Magdalena Andersson valdes i dag till ny partiledare för Socialdemokraterna på partikongressen i Göteborg.

Frågan är om hon också kommer att godkännas av riksdagen som ny statsminister. Hon ska dessutom försöka få igenom den budget som hon lade fram i september som finansminister.

Stefan Löfven lämnar platsen som ordförande för Socialdemokraterna och därmed avgår han också som statsminister. Om Andersson blir Sveriges nästa statsminister blir hon landets första kvinna på posten.

Tidigare kärnväljare har gått över till Sverigedemokraterna

Efter sju svåra år i regeringsställning anses partiet nu behöva ny politisk energi och nya visioner om samhällsbygget.

Det råder en viss intern oro över att Socialdemokraterna i flera år har accepterat alltför långtgående kompromisser – bland annat i fråga om den kontroversiella lagen om anställningsskydd (las).

Partiets problem är att det i regeringsställning har tappat väljare till både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Att vinna tillbaka de här väljarna kräver mycket olika politiska budskap.

En del historiska kärnväljare, som LO-medlemmar, har i allt större utsträckning börja rösta på Sverigedemokraterna.

Det finns en viss press på partiet att gå längre vänsterut för att locka tillbaka väljare som flytt. Vänsterfalangen inom partiet vill bland annat att det lånas mer för investeringar, att skatter höjs och att skatteuttaget för driftskostnader i välfärden blir progressivare.

Magdalena Andersson
Bildtext Magdalena Andersson definieras ibland som en traditionell socialdemokrat – "en gråsosse". Andra placerar henne till höger eller i mitten – lite mer vänster om Löfven men med större fokus på välfärden.
Bild: LEHTIKUVA / AFP Jonathan Nackstrand

En svår utmaning: Profilera partiet bättre – men ändå kompromissa med de andra

Den nya partiledaren kan ändå inte bara koncentrera sig på profileringen av det egna partiets politik. 

Regeringssamarbetet med Miljöpartiet innebär att det finns klara gränser för hur långt en del frågor kan drivas. 

Kompromisser behövs också med Centerpartiet då det gäller den ekonomiska politiken, och politiska förslag kan inte drivas alltför långt på vänsterkanten. Samtidigt måste samarbetet med Vänsterpartiet lyckas på något sätt.

Enligt SVT visar opinionsläget nu att Socialdemokraterna och Miljöpartiet med största sannolikhet kommer att behöva stöd av både Centerpartiet och Vänsterpartiet för att kunna behålla regeringsmakten efter nästa val. Det här torde bli svårt för den nya statsministern eftersom relationen mellan Vänsterpartiet och Centerpartiet är närmast "djupfryst".

Kunnig, påläst, aktiv och frispråkig. Rak och tydlig, men inte burdus.

― Åsikter i Bryssel

Finansminister Magdalena Andersson har sett till att Sverige har en strikt linje då det gäller EU:s regler för storleken på medlemsländernas budgetunderskott och statsskulder. Sverige hör till "de sparsamma fyra" där också Danmark, Nederländerna och Österrike ingår. Även Finland och Tyskland ses som nära allierade. De här länderna betalar in mer till EU-systemet än vad de får tillbaka i form av lån och bidrag.

Magdalena Andersson väntas fokusera mycket på kampen mot gängbrottsligheten och segregationen i det svenska samhället.

Magdalena Andersson
Bildtext "Ständigt med glimten i ögat".
Bild: Jessica Gow / AFP

Sagt om Magdalena Andersson:

"Kunnig, påläst, aktiv och frispråkig", säger både anhängare och ideologiska motståndare i Bryssel. I finansministerkretsen definieras hon som en person som vakar extra noga över pengarna.

"Hon är både rak och kan ryta ifrån när hon upplever bullshit, men är också den som ofta visar omtanke och stöttar när det behövs".

"Gillar att vinna".

"Hon lägger sig allt för mycket i frågor som handlar om euron, trots att Sverige inte är med i valutasamarbetet."

"En politiker som aldrig vill resa utan minst ett kokt ägg i bagaget. (För att snabbäta i pauser under långa förhandlingar)."

Finansminister Magdalena Andersson (S) och maken Richard Friberg under dansen efter Nobelbanketten i Stadshuset i Stockholm
Bildtext Finansminister Magdalena Andersson (S) och maken Richard Friberg under dansen efter Nobelbanketten i Stadshuset i Stockholm.
Bild: TT / LEHTIKUVA / JESSICA GOW

Magdalena Andersson

  • Född 1967 i Uppsala.

  • Har varit simmare på elitnivå.

  • Utbildad vid Handelshögskolan i Stockholm och vid forskningsinstitutet Institut für Höhere Studien i Wien och Harvard i USA.

  • Innehade 1996–2006 olika tjänster inom Regeringskansliet. 2007–2009 inrikespolitisk rådgivare till dåvarande S-ledaren Mona Sahlin.

  • 2009–2012 överdirektör för Skatteverket.

  • Finansminister sedan 2014.

  • Utsågs 2020 till ordförande för Internationella Valutafondens högsta rådgivande organ, IMF-kommittén (IMFC).

  • Efter att Stefan Löfven i augusti 2021 meddelade att han kommer att avgå som partiordförande föreslog alla 26 partidistrikt att Magdalena Andersson skulle utses till Löfvens efterträdare.  

  • Är sedan 1997 gift med Richard Friberg, professor vid Handelshögskolan i Stockholm. Paret har två barn och bor i Nacka.

Källor: DN, SVT, Aftonbladet, SvD