Hoppa till huvudinnehåll

Coronavirus: covid-19

Byggindustrin kräver att covidintyg införs på byggarbetsplatserna

Uppdaterad 04.11.2021 12:13.
En byggarbetare i röd jacka jobbar på en byggarbetsplats. Han står med ryggen mot kameran och ser ut att hålla i en borste. Bakom honom finns en målfärgsburk och en dammsugare.
Bildtext Byggarbetare borde visa upp covidintyg på jobbet, anser byggindustrins intresseorganisation.

Man borde kunna kräva covidintyg av dem som jobbar på byggarbetsplatserna. Det anser branschens arbetsgivare. Många av byggjobbarna är utlänningar och vaccintäckningen hos dem är inte på önskad nivå, säger byggindustrins intresseorganisation.

Byggindustrin kommer med sitt utspel samma dag som Helsingin Sanomat rapporterar att var fjärde byggarbetare är ovaccinerad.

Enligt branschens företagarorganisation är olika rekommendationer inte längre tillräckliga.

I sitt pressmeddelande säger förbundet att man bäst skulle nå målen att bekämpa epidemin, öka vaccintäckningen och se till att alla får jobba på en trygg arbetsplats genom att kräva ett covidintyg av medarbetarna.

Intyget bekräftar att man antingen är fullt vaccinerad, har testat negativt nyligen eller varit sjuk i covid-19 under det senaste halvåret.

"Vi kan inte leva upp till våra förpliktelser"

Tillsvidare är det inte möjligt att kräva covidintyg av de anställda eller underleverantörernas anställda. Covidintyg får enbart krävas inom branscher inom vilka olika restriktioner råder, alltså i dagens läge bara på krogar och restauranger i de värst coronadrabbade regionerna.

Byggindustrin anser alltså att det borde bli ändring på det här.

Det jobbar tiotalstusen personer från olika länder på byggarbetsplatserna i Finland. Många av dem kommer från Baltikum, där coronaläget är mycket svårt och vaccinationsgraden låg, påminner arbetsmarknadsdirektören Kim Kaskiaro i byggindustrins pressmeddelande.

Enligt Kaskiaro kan arbetsgivarna i dagens läge inte se till att byggena är trygga arbetsplatser, i och med att det inte går att kontrollera om arbetarna innebär en coronarisk.

Källa: Pressmeddelande, Helsingin Sanomat