Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Fira Svenska dagen med oss!

Från 2021
Svenska dagen-direktsändningen leds av Sonja Kailassaari och Mårten Svartström, Thomas Lundin har rest runt på Åland och är reporter i vimlet. - Spela upp på Arenan

Det blir prisutdelningar, musik och intressanta gäster i direktsändning från Folktingets Svenska dagen-fest i Mariehamn den 6 november. Vi sänder direkt kl. 18.00 i Yle Fem och på Yle Arenan och i år även på Ålandskanalen.

På svenska dagen firas det tvåspråkiga Finland och i år ordnar Folktinget Svenska dagen-festen på Åland som ett publikevenemang.

– Åland firar 100 år av självstyre i år och därför har vi valt att ordna Svenska dagen-festen i Mariehamn i år, säger Stina Heikkilä från Folktinget. Dessutom är det extra roligt att nu igen, efter en längre paus, kunna ordna en fest med närvarande publik.

Fyra prisutdelningar

På programmet står prisutdelning av fyra olika priser. Årets specialpris härrör sig till Ålands 100-årsjubileum och och kallas Ålandsambassadören.

– Det här priset går till en person som har ökat kännedomen om Åland eller den åländska kulturen, och fungerat som en brobyggare mellan Åland och omvärlden, säger Stina Heikkilä.

I vanlig ordning delas också Folktingets Bojan Sonntag-pris ut och så utses också Årets klimathöjare och en Samvetspristagare.

Priset Årets klimathöjare (dvs. en person som har höjt stämningen i Svenskfinland), har utsetts av en jury på basen av förslag som samlats in med hjälp av besökarna på svenska.yle.fi under oktober.

Högklassig musik

Under kvällen blir det också musik med Ilon, Julia Korkman, Dan Karlström, Erik Sjöholm, Ulvens döttrar och Tuukka Leppänen och den svenska gruppen svenska The Mamas. Husbandet leds av Jan Simons.

Den svenska gruppen The Mamas poserar framför kameran.
Bildtext Den svensk-amerikanska gruppen The Mamas uppträder på Svenska dagen-festen.
Bild: Folktinget/The Mamas

I vanlig ordning lägger också kvällens programledare Sonja Kailassaari och Mårten Svartström sig i blöt, de har språkbadat med några finskspråkiga kändisar.

I år är det Madventure-duon Riku Rantala och Tunna Milonoff, nyhetsankaret Tommy Fränti och medeldistanslöparen Ella Räsänen som fått plaska i ankdammen på svenska.

Thomas Lundin, å sin sida, har bekantat sig med olika ställen och människor på Åland i sin inslagsserie Thomas turné.

Svenska dagen-festen sänds direkt lördagen den 6 november kl. 18.00 i Yle Fem och på Yle Arenan och i år även på Ålandskanalen.

Mer om ämnet på Yle Arenan