Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nu är det lätt att ta sig ut till en av Ingås pärlor – på Lilludden trivs både unga och äldre

Från 2021
En spång med räcken gjord av tryckimpregnerat virke.
Bildtext Stigen ut till Lilludden blir en spång när man närmar sig Lilludden. Bilden är tagen med ryggen mot havet.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Lilludden i Ingå har snyggats upp och blivit en rekreationsplats med bland annat en snygg grillplats. Området har också blivit mer tillgängligt, det vill säga lättare att komma fram till.

Lilludden finns mellan Ingå gästhamn och Björkuddens badstrand.

Initiativet att rusta upp Lilludden kom via en fullmäktigemotion i våras. Ingåbor har också uppmärksammat förtroendevalda om den gömda eller åtminstone lite otillgängliga pärlan.

En av de aktiva är Jochim Donner, Ingåbo och medlem i föreningen Pro Ingå.

Han brukar gå på hundpromenad till Lilludden. Tidigare var han tvungen att använda stövlar den här tiden av året och hunden blev smutsig av all lera. Nu kommer man helt torrskodd ut på yttersta udden för att beundra havsutsikten.

Klippor och tallar på en udde och utsikt över havet.
Bildtext Efter en kort promenad möts man av den här utsikten.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

– Från Lilludden ser man österut ett sund som heter Östströmmen och rakt söderut har vi ett annat sund som leder till Porkalafjärden och som kallas Hela världen, säger Jochim Donner.

Namnet kommer enligt hörsägen från att att hela världen ligger öppen för en om man kör genom just det sundet.

Donner är väldigt nöjd över att Lilludden rustats upp.

– Det var svårt att nå Lilludden. Här vare en stig som ofta var lerig, till och med under vatten om havsvattennivån var högre.

Jochim Donner tycker att Lilludden är oerhört vackert med tallar och havsklippor.

– Området är ett populärt ställe bland alla som har kunnat nå Lilludden, men nu kan alla göra det.


Lilludden populär bland ungdomar och nu kan också äldre hänga där

Stigen, cirka 200 meter lång, är belagd med stenmjöl som innehåller mycket fint material och bildar en hård yta. Det gör att det är lätt att ta sig fram längs stigen, också med rullstol.

Närmare havet och klipporna övergår stigen i en bred träspång.

Bild på Jochim Donner som står vid en utkiksplats med utsikt över havet. Det är Lilludden i Ingå.
Bildtext Lite regn, som den här dagen när Yle Västnyland besökte Lilludden i Ingå, spelar ingen roll när man får njuta av så här fin utsikt. Jochim Donner är väldigt glad över att Ingå kommun har satsat på invånarnas trivsel.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

– Jag har redan sett äldre människor som tar sig hit från Lönneberga på lunch eller eftermiddagskaffe, säger Jochim Donner.

Längst ut på udden finns nämligen ett träbord och bänkar plus en stor grill av järn.

– Ungdomarna har hängt här redan tidigare och jag är säker på att de kommer att trivas ännu bättre nu, tillägger Jochim Donner.


Hundar får använda badstranden

Det går till och med att simma vid Lilludden. Platsen är långgrund och Ingå kommun kommer att ordna så att det körs ut sand på isen i vinter, vilket gör badstranden trevligare.

Ilkka Rissanen, servicesakkunnig i Ingå kommun säger att Lilludden inte är en officiell badstrand. Det betyder att det är okej att komma dit med hunden, något många hundägare säkert kommer att uppskatta.

Också Rissanen gillar Lilludden.

– Det är ett jättefint område. Här har alltid varit vackert, men lite svårt att komma hit. Nu fungerar det bättre med bord, bänkar och grill som gör det mera attraktivt.

Ilkka Rissanen ute på en spång och altan gjord av tryckimpregnerat virke. Han ser glad ut.
Bildtext Ilkka Rissanen bor också i Ingå, men har inte blivit hemmablind vad gäller den vackra naturen i hemkommunen.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Första responsen kom redan innan allt var färdigt.

– De som byggde allt det här tyckte det var världens finaste arbetsplats, säger Ilkka Rissanen, servicesakkunnig i Ingå.

Ännu återstår att förse stigen och spången med belysning. De inledande jobben har redan gjorts, men det kan ta till början av nästa år innan allt är färdigt.

Bild på Aija Aunio som står ute på en utkiksplats på Lilludden i Ingå.
Bildtext Aija Aunio säger att coronapandemin har visat att människor behöver fina rekreationsområden.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Aija Aunio, planläggningschef i Ingå och tf chef för tekniska sektorn, har en dröm om att stigen ska kunna smyckas ut med någon slags stämningsbelysning till julen om den planerade belysningen inte hinner bli klar.

På kommande strandpromenad Lilludden-Skatudden

Lilludden är en del av Ingå kommuns parkplan. Meningen är att kommuninvånarna och de som tillbringar en stor del av sin fritid i Ingå ska få nya områden och stråk att röra sig på.

– Parkplanen var till påseende i våras och nu kommer vi att göra vissa förändringar enligt den respons vi fick, säger planläggningschef Aija Aunio.

Inom en nära framtid kommer det att byggas en strandpromenad från Lilludden ända fram till Skatudden.

– Småningom kommer det också vissa aktiviteter längs rutten, berättar Aunio.

Ingå har ansökt om statligt stöd och också beviljats 67 000 euro av Närings-, trafik- och miljöcentralen. I ansökan bad kommunen om statlig delfinansiering för att rusta upp Lilludden, Björkudden och motionsbanan.

NMT-centralen beviljade pengar för Lilludden och motionsbanan, men inte för Björkudden.

Ungefär hälften av de statliga pengarna ska användas till att förbättra motionsbanan norr om stamväg 51. De arbetena inleds ännu i höst.

Prislappen för uppsnyggade och mer framkomliga Lilludden landar på cirka 60 000 euro. Av den summan betalar staten hälften och Ingå kommun skjuter till med resten.