Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Dystra coronarekord avlöser varandra i flera europeiska länder – WHO: Europa epicentrum för pandemin igen

Uppdaterad 04.11.2021 18:55.
Skylt infomerar om att det är obligatoriskt att bära munskydd utanför rådhuset i Augsburg
Bildtext Tyskland rapporterade i dag flest coronafall under hela pandemin.

Coronakurvorna pekar uppåt i flera europeiska länder igen, och nu varnar WHO:s Europachef för att vi kan se uppemot en halv miljon ytterligare coronadödsfall fram till februari, ifall smittspridningen fortsätter i samma takt.

WHO:s Europachef Hans Kluge beskrev den tilltagande smittspridningen som synnerligen oroväckande, under en presskonferens på torsdagen. Enligt honom är Europa åter epicentrum för pandemin.

Enligt Kluge visar en tillförlitlig prognos att över en halv miljon människor kan dö till följd av covid-19 under de kommande månaderna, fram till februari, ifall smittspridningen fortsätter i samma grad som nu.

I WHO:s Europasektion ingår 53 länder och territorier, där också flera länder från centrala Asien ingår.

Trots att Europa befinner sig i en liknande situation nu som i fjol är det ändå positivt att man i dag vet mycket mer om sjukdomen, och således kan göra mer för att förhindra att den sprids okontrollerat, sa han.

Man i kostym och röd slips ser bekymrad ut och talar in i en mikrofon.
Bildtext Hans Kluge är WHO:s Europachef.

Coronafallen ökar för femte veckan

Orsaken till att smittspridningen tagit fart igen uppges vara att vaccintäckningen är långsam i en del europeiska länder, och att flera länder lättat på sina restriktioner.

Värst drabbade är länder i Central- och Östeuropa.

En ökning av coronafallen syns i alla åldersgrupper, men det som enligt Kluge är tydligt är att antalet coronapatienter som behöver sjukhusvård är högre i länder med lägre vaccinationstäckning.

Under den senaste veckan har antalet patienter som behöver sjukhusvård mer än fördubblats i området som består av 53 länder där de flesta hör till Europa.

Antalet coronafall har varit på uppgång i nästan sex veckor, och antalet coronarelaterade dödsfall har ökat i över sju veckor.

Under den senaste veckan har antalet nya fall ökat med sex procent.

"De ovaccinerades pandemi" i Tyskland

Tyskland rapporterade i dag flest coronafall under hela pandemin. Under det senaste dygnet rapporterades nästan 34 000 nya fall av covid-19, nästan 200 fall fler än då Tyskland senast slog rekord i fråga om antal coronafall. Det var i december i fjol.

Den fjärde coronavågen är mycket kraftig i Tyskland, enligt hälsominister Jens Spahn.

Orsaken ska enligt regeringen vara att vaccinationsgraden är rätt så låg, bara 66,9 procent av tyskarna har fått två vaccindoser.

I går beskrev Spahn läget som "de ovaccinerades pandemi", eftersom de som inte tagit vaccinet i högre grad insjuknar.

Sjukvården arbetar under tryck, och antalet patienter på landets intensivvårdsavdelningar ökar tydligt. På vissa håll i Tyskland håller antalet intensivvårdsplatser på att ta slut.

Största delen av dem som vårdas på intensiven i Tyskland är ovaccinerade.

Två män står och pratar. Mannen till vänster står med ryggen mot kameran. Han är klädd i brun kostym. Mannen till höger står vänd mot kameran. Han har svart kostym, ljus skjorta och en grön slips. Bägge män bär munskydd.
Bildtext Jens Spahn efterlyser bättre kontroll av coronapass i Tyskland.

I Belgien läggs lika många in på sjukhus som i oktober 2020

Antalet personer som behöver sjukhusvård för covid-19 har ökat i Belgien, där i genomsnitt 164 patienter om dagen tagits in på sjukhus den här veckan.

Det är 31 procent fler än under veckan innan, och ungefär lika många som då Belgien stängde ned samhället i oktober 2020.

USA har lagt till Belgien på listan över högriskländer, och uppmanar ovaccinerade att inte resa dit. På samma lista finns också andra länder i Europa: Österrike, Storbritannien, Kroatien, Grekland och de baltiska länderna.

I Belgien är 74 procent av befolkningen på 8,6 miljoner fullt vaccinerade.

Sjukskötare i skyddsutrustning tar hand om coronasjuk patient som ligger i en sjukhussäng.
Bildtext Allt fler coronapatienter behöver sjukhusvård i Belgien.

Läget försämras i Kroatien

I Kroatien rapporterades i dag rekordhöga coronasiffror, 6 310 nya fall av covid-19. Det är det högsta antalet under pandemin.

Läkare varnar nu för att trycket stiger kraftigt på sjukhuset i landet med 4,2 miljoner människor.

Den kraftiga ökningen beror enligt myndigheterna främst på att den mer smittsamma deltavarianten står för merparten av de nya smittfallen, och för att vaccinationsviljan är låg.

– Den bästa åtgärden är fortsättningsvis att låta vaccinera sig, sa premiärminister Andrej Plenkovic.

Bara omkring 44,6 procent av landets befolkning har fått två vaccindoser.

Polis håller upp EU:s coronapass.
Bildtext Användningen av coronapass ser inte ut att ha hjälpt mot smittspridningen i Kroatien, eftersom bara strax under hälften av befolkningen har fått två vaccindoser.

Slovenien och Slovakien tampas med låg vaccinationsvilja

I Slovenien fylls sjukhusen i snabb takt. Av de coronatest som gjordes under onsdagen var 44 procent positiva.

Slovenska medier rapporterar om att situationen är utom kontroll, och sjukhusen har redan en tid varit tvungna att senarelägga icke-brådskande ingrepp för att få plats med alla coronapatienter.

Bara omkring 55,3 procent av Sloveniens invånare har fått två vaccindoser.

I Slovakien rapporteras också flest nya coronafall sedan pandemin bröt ut. I dag rapporterades 6 713 nya coronafall i landet som har bland de lägsta vaccinationsgraderna inom EU.

Bara strax över 2,4 miljoner människor av Slovakiens 5,4 miljoner invånare är dubbelvaccinerade.

Källor: AFP, Reuters, AP, Robert Koch Institut, ECDC

Artikeln har uppdaterats. Följande mening mot slutet av artikeln raderades klockan 18.55: Av dem som vårdas på sjukhus för covid-19 är nästan 80 procent dubbelvaccinerade.