Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nykarleby satsar på skolor och infrastruktur – utan att öka skuldbördan

Från 2021
Nykarleby Stadshus
Bild: YLE/Chanette Härus

Nykarleby går in för en tioårig investeringsplan med strikt investeringstak under de kommande åren. På det sättet ska man klara av investeringarna utan att öka skuldbördan

Nykarleby stads budget för nästa år beskrivs som investeringstung. Nästa år ska staden enligt plan investera drygt 3 miljoner euro.

De största enskilda investeringarna är Albeckshuset vid skolområdet och bygget vid Munsala skola, tillsammans slukar de här drygt 2,2 miljoner euro.

Stadsstyrelsen har också gjort upp ett tioårigt investeringsprogram. Stadsfullmäktige är inte bundet av programmet men det anses som riktgivande.

- På det här sättet är det tänkt att staden ska kunna genomföra de kommande årens investeringar utan att behöva ta upp mera lån, säger ekonomidirektören vid Nykarleby stad, Gunilla Lillbacka.

Skyndar på satsningar på infrastuktur

Genom att hålla sig till ett investeringstak vill man skapa möjlighet för staden att delta i - och på det sättet skynda på - större infrastruktursatsningar, som till exempel korsningen i Ytterjeppo.

Investeringstaket avgörs från år till år och bestäms i huvdsak av årsbidraget och extraordinära intäkter samt dividendinkomster från Nykarleby Kraftverk.

Skattesatserna ska enligt förslaget vara oförändrade i Nykarleby under nästa år och budgeten visar ett överskott på knappt 273 000 euro.